Rusko by mohlo umožnit Číňanům ovládnout velká ropná pole

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři Zdroj: Rosneft

Rusko nevylučuje, že by čínským investorům mohlo poskytnout přístup k více než polovičním podílům ve strategických ruských ropných a plynových polích. Velká ropná pole a naleziště zemního plynu jsou pro ruskou ekonomiku zdrojem síly a kontrolu nad nimi Rusové úzkostlivě chrání.

Rusko v minulosti uzavřelo spolupráci s některými západními firmami, aby získalo potřebné znalosti a dovednosti k těžbě obtížně přístupných surovin. „Nyní, když tato spolupráce vázne kvůli západním sankcím, uvaleným na Moskvu kvůli její roli na Ukrajině, překonalo Rusko psychologickou hranici a je připraveno prohloubit své hospodářské vztahy s Čínou,“ prohlásil vicepremiér Arkadij Dvorkovič.

Čína je jasný investor

„Máme s Čínou strategické partnerství a rozhodnutí se nyní činí mnohem rychleji než dříve. Nyní známe Čínu lépe: Jejich motivy a záměry jsou pochopitelné,“ sdělil Dvorkovič na konferenci v sibiřském Krasnojarsku. „Máme zájem o maximální investice v nových odvětvích. Čína je pro nás jasný investor,“ prohlásil také.

Podle současných pravidel mohou zahraniční investoři vlastnit až 50procentní podíl v ropných polích se zásobami přesahujícími 70 milionů tun a až 50 procent v plynových polích s více než 50 miliardami metrů krychlových této suroviny.

Půl na půl vyhovuje

Model se shodným 50procentním vlastnickým podílem každé strany podle Dvorkoviče v tuto chvíli vyhovuje. Pokud ale přijde požadavek na kontrolní podíl, Rusové jej prý zváží. Rozhodnuti ale zatím nejsou, zda nechají čínské investory vstoupit do příbřežních ropných a plynárenských projektů.

Šéf Kremlu Vladimir Putin po loňském zavedení protiruských sankcí usiluje o užší vztahy s Asií. Rusko, které zatím dodává svůj plyn potrubím pouze do Evropy, loni podepsalo kontrakt na dodávky zemních plynu do Číny. Navzdory obratu na Východ se ale velkou řadu dohod Moskvě zatím nepodařilo dokončit. V Asii navíc panuje opatrnost, pokud jde o poskytování financí ruským podnikům a bankám.