Ruský ministr: Partnery pro těžbu surovin budeme hledat mimo Západ

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Pokud se západní firmy stáhnou z projektů rozvoje těžby ropy a zemního plynu v Rusku, bude Moskva hledat nové partnery v zemích, které na ni neuvalily sankce. Prohlásil to ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

USA a Evropská unie trestají Rusko sankcemi za jeho podíl na ukrajinské krizi. V září zakázaly západním firmám podílet se na hlubinné těžbě a průzkumu ropných nalezišť v arktických vodách a pobřežním šelfu. Omezily také vývoz těžebních technologií do Ruska, aby Moskvě ztížily přístup k novým zdrojům surovin.

„Jestliže se západní společnosti rozhodnou, že se nebudou dlouhodobě podílet na organizaci investičních projektů, obrátíme se na investory ze zemí, které proti nám neuvalily sankce,“ řekl Novak na setkání se studenty.

Rusko těžbu ropy nesníží
Rusko neplánuje zasáhnout na podporu světových cen ropy snížením své vlastní těžby, řekl podle dnešní zprávy televizní stanice Rossija 24 ministr energetiky Alexandr Novak. V pátek přitom prohlásil, že ruská vláda jedná o možném snížení těžby. Ministerstvo energetiky Novakovo vyjádření potvrdilo a dodalo, že bylo součástí rozhovoru, jehož úplnou verzi televize Rossija 24 teprve zveřejní. Ani tak ale není jasné, zda se rozhovor uskutečnil před pátečním Novakovým sdělením, nebo po něm.
Rusko získává z vývozu ropy a zemního plynu zhruba polovinu svých rozpočtových příjmů. Letošní propad cen ropy o asi 30 procent tvrdě zasáhl ekonomiku země, která se navíc musí vyrovnávat s dopady západních sankcí uvalených na Moskvu kvůli jejímu podílu na ukrajinské krizi.

Už v září pozastavil americký koncern Exxon Mobil spolupráci s největší ruskou ropnou společností Rosněfť na průzkumu ropných zásob v arktické oblasti. Britsko-nizozemský Royal Dutch Shell přerušil práce na rozvoji těžby ropy v západosibiřské břidličné formaci Baženov, kde spolupracuje se společností Gazprom Něfť.

Rosněfť se mezitím dohodla na spolupráci s čínským podnikem China National Petroleum Corporation (CNPC) při produkci zkapalněného zemního plynu (LNG) a jeho dodávkách do Číny, uvedla agenturu Reuters.

Rusko je největším vývozcem energetických surovin na světě a příjmy z prodeje ropy a plynu tvoří zhruba polovinu jeho rozpočtu. Dosavadní zdroje se ale postupně vyčerpávají a Rusko nutně potřebuje vysoké investice do nových nalezišť a technologie pro průzkum a těžbu těžko dobyvatelných zdrojů.