Škoda Auto zvýšila zisk o polovinu, největším trhem Čína

Automobilka Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto Zdroj: CTK

Provozní zisk automobilky Škoda Auto se loni zvýšil o více než polovinu, koncernu Volkswagen tak česká automobilka vydělala 817 milionů eur (22,3 miliardy Kč). O 13,9 procenta na 11,76 miliardy eur (320 miliard Kč) rostly i tržby Škody.

Škoda Auto už dříve oznámila, že loni zvýšila prodej aut o 12,7 procenta na 1,037 milionu vozidel a poprvé v historii překonala milionovou prodejní hranici. Nejsilnějším trhem značky byla Čína, kde Škoda Auto loni prodala 281 400 vozů, což je o 24 procent více než předloni. Zvýšený prodej zaznamenala automobilka i v západní a ve střední Evropě, naopak ve východní Evropě odbyt klesl.

Výroba Škody Auto loni vzrostla o 12,6 procenta na 1,05 milionu vozidel. Podíl provozního zisku na tržbách vzrostl na 6,8 procenta z 5,1 procenta v roce 2013.

Celé skupině Volkswagen loni vzrostl provozní zisk o 8,8 procenta na 12,7 miliardy eur (346 miliard korun). Tržby se zvýšily o 2,8 procenta na 202,5 miliardy eur a dodávky aut zákazníkům o pět procent na 10,2 milionu vozidel.

Útok na trůn stále v plánu

Šéf koncernu Martin Winterkorn zdůraznil, že skupina chce pokračovat v růstu i do budoucna a stále usiluje o to, aby se firma stala světovou jedničkou na trhu s automobily. „V roce 2015 očekáváme mírný růst dodávek vozů zákazníkům a růst obratu v závislosti na vývoji ekonomiky až o čtyři procenta,“ řekl Winterkorn.

Expanzi koncernu podle Winterkorna dokládají údaje o odbytu v prvních dvou letošních měsících. Celý koncern prodal za leden a únor 1,52 milionu vozů, což znamená meziroční růst o 1,6 procenta. Výrazně roste odbyt Škody Auto, která za leden a únor prodala 163 tisíc vozů, o 7,9 procenta víc než ve stejném období roku 2014.

50 novinek

„Chceme růst kvalitativně a ve všech ohledech se stále zlepšovat,“ uvedl dále Winterkorn. „Celkem letos uvedeme 50 novinek, nových generací vozů a vylepšených produktů,“ doplnil a připomněl v této souvislosti mimo jiné únorové představení třetí generace Škody Superb, která se začne prodávat na konci prvního pololetí.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále také na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává celosvětově přibližně 25 800 pracovníků.