Škoda dosáhla na nový rekord. V červnu vyrobila skoro sto tisíc aut

Škoda Octavia

Škoda Octavia Zdroj: ctk

Automobilka Škoda Auto v červnu vyrobila na celém světě více než 98 tisíc vozů, což je měsíční výrobní rekord firmy. Nejlepší v historii byl i prodejní výsledek za prvních pět měsíců.

Firma pravidelně informuje o prodejních měsíčních výsledcích, statistiky z výroby běžně neuvádí. V květnu dodala zákazníkům 91 200 vozů, což je meziročně o 15,2 procenta více. Tím dosáhla nejlepšího květnového výsledku podniku. „Naše mladá a atraktivní paleta je velice úspěšná. V důsledku toho jedou i naše výrobní linky na plné obrátky, zejména pak v našem hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi,“ uvedl člen představenstva automobilky Michael Oeljeklaus.

V roce 2013 představila Škoda osm nových nebo přepracovaných modelů. Nedávno začala prodávat novou Škodu Octavii G-Tec s pohonem na stlačený zemní plyn. V srpnu uvede na trh novou verzi vozu Octavia Scout a připravuje se prodej tří nových, sportovně laděných modelů Monte Carlo. Firma také v prvním pololetí v Číně uvede na trh novou generaci modelu Octavia a Rapid Spaceback.

Vozy značky Škoda se vyrábějí kromě České republiky v Číně, Rusku, Indii, na Slovensku, v Kazachstánu a na Ukrajině. Do roku 2016 chce Škoda představit každého půl roku nový nebo přepracovaný model.

Automobilka už dříve potvrdila, že bude vyrábět ve svém závodě v Kvasinách na Rychnovsku nový vůz. Podle některých zdrojů by tam měla vyrábět model sportovně-užitkového vozu (SUV) s pracovním názvem Snowman. Výroba nového vozu povede ke vzniku stovek pracovních míst, investice budou v řádu miliard korun.

Mladoboleslavská automobilka vytvořila v prvním čtvrtletí provozní zisk 185 milionů eur (5,08 miliardy korun), což je meziročně nárůst o 65,2 procenta. V příštích letech chce firma dále růst a zvýšit světové prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně.

Bohdan Wojnar: V Číně už Škoda prodala milion aut