Škoda plánuje letos v ČR prodat nejméně 60 tisíc aut. Více než loni

Škoda Auto hodlá letos prodat v Česku stejně vozů jako loni.

Škoda Auto hodlá letos prodat v Česku stejně vozů jako loni. Zdroj: CTK

Škoda Auto chce letos v Česku prodat nejméně 60 tisíc, což by byl proti loňsku mírný růst. Loni firma zvýšila prodej o 8120 vozů na 58 091 automobilů. Do konce letošního roku chce dokončit vzhledovou přeměnu všech prodejen a vybudovat 30 až 40 center pro velké firemní zákazníky.

Celkový trh v Česku by měl letos podle šéfa Škody pro ČR Luboše Vlčka dosáhnout minimálně úrovně roku 2014, tedy kolem 192 tisíc aut. „Ve střednědobém horizontu tří až pěti let lze počítat s prodejem výrazně přes 200 tisíc aut,“ podotkl.

Škoda letos u objemových modelů sází hlavně na Fabii, kterou představila v provedeních krátká verze a Combi na konci minulého, resp. na začátku tohoto roku. Vedle toho uvede v červnu novou vlajkovou loď Superb v provedení Liftback a v září Combi.

Vedle toho přijde nová Fabia ve sportovnějším provedení Monte Carlo a v ekologickém provedení GreenLine, dále Rapid Monte Carlo a Superb GreenLine.

Stejně nových vozů a ojetých

Zastoupení automobilky v tuzemsku chce klást důraz na certifikovaný prodej ojetých vozů Škoda Plus. Loni jich prodala přes 27 100, což představuje růst o desetinu.

„V budoucnu bychom chtěli prodávat v naší dealerské síti zhruba stejný počet nových i ojetých vozů,“ uvedl Vlček. Do systému Škoda Plus je zapojeno 100 obchodníků.

Pokračovat bude nabídka operativního leasingu pro fyzické osoby. Loni firma uzavřela 1100 smluv, letos by to mělo být dalších tři tisíce smluv.

Zformovat by se měla nová značka Škoda Finance, pod kterou bude patřit financování, leasing a pojištění prodávaných vozů.

Zastoupení rovněž doplnilo svůj management. Ve vedení marketingu vystřídal Václava Kouckého Michal Pres (37), za rozvoj prodejní sítě bude na nové pozici zodpovídat Miroslav Holan (37).