Škoda zdražuje své vozy. Kvůli oslabení koruny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Automobilka Škoda Auto kvůli oslabení koruny a následnému zvýšení cen surovin a materiálů plošně zdražuje. Velkou část dílů totiž firma nakupuje za eura. Nejvíce se opatření dotkne nové Octavie RS, zdraží o 10 tisíc korun. Lidé ale zaplatí více například i za fabie, roomstery nebo superby.

Mluvčí automobilky Vítězslav Pelc k novým cenám uvedl, ža oslabení koruny je pouze jedním z důvodů zdražování. Škoda Auto již zveřejnila ceníky. Ceny modelů Superb a Superb Combi se navýšily o 5000 korun, za Superb nyní zákazníci zaplatí 544 900 korun, Superb Combi stojí po zdražení 574 900 korun. Škoda Citigo Active zdražila o 2000 korun na 183 900 korun, u Škody Fabie se o 1000 korun zvýšil výbavový stupeň Elegance a všechny dieselové motorizace napříč výbavovými stupni.

Cena Rapidu ve výbavovém stupni Active se plošně zvýšila o 4000 korun na 306 900 korun. Model Roomster je dražší o tisícikorunu u všech dieslových provedení, akční model Trumf zůstává beze změny. Změny se podle Pelce netýkají nově zavedeného modelu Rapid Spaceback nebo Škody Yeti, nedotčena zůstala i většina akčních modelů Škody.

Souhra více faktorů

„V současné době čelí celé odvětví automobilového průmyslu rostoucí ceně vstupů, což se logicky projeví i růstem ceny finálního výrobku,“ řekl Pelc. Podle něj jsou cenové úpravy platné pro vozy vyrobené od 1. ledna 2014, které je možné už objednávat. „Oslabení koruny je jeden z důvodů, ale stejně tak to mohou být rostoucí ceny rafinovaných ropných produktů na světových trzích a tak dále, je to souhra více faktorů,“ dodal Pelc.

Základní ceny modelu Octavia RS stoupla o deset tisíc korun na 629 900 korun, stejně tak cena Octavie Combi RS se zvýšila o deset tisíc korun na 664 900 korun. Ceny modelů Superb a Superb Combi se navýšily o 5000 korun, za Superb nyní zákazníci zaplatí 544 900 korun, Superb Combi stojí po zdražení 574 900 korun. Změny se podle Pelce netýkají nově zavedeného modelu Rapid Spaceback, nedotčena zůstala i většina akčních modelů Škody.

Nošovický Hyundai zdražovat nebude

Podle odborníků slabší koruna vydrží delší dobu a prodejci aut proto budou muset dříve či později zdražit. „Zdražovat se nikomu moc nechce, protože poptávka je stále oslabená a vyšší cena může některé zákazníky odradit. Část vozů, které byly nakoupeny ještě za silnější korunu tak pravděpodobně zůstanou za stávající ceny, nová dovezená auta ale nejspíš budou dražší,“ uvedl Jan Malý z PwC ČR. Většina značek zatím se zdražením vyčkává. „Tuto otázku teprve analyzujeme. Ohledně změn cen jsme ještě neudělali finální rozhodnutí,“ uvedla mluvčí Peugeotu Radka Matthey.

Druhá středočeská automobilka TPCA o případném navýšení cen v Česku nerozhoduje. „TPCA není zodpovědná za cenu našich modelů v České republice. Toto je plně v kompetenci prodejních organizací Toyota ČR, Peugeot ČR a Citroën ČR,“ řekl mluvčí TPCA Radek Kňava.

Nošovická automobilka Hyundai své vozy nezdražuje. „Veškeré naše obchody realizujeme v eurech, takže nemáme nejmenší důvody ke změnám cen,“ řekl mluvčí automobilky Petr Vaněk. Škoda v roce 2012 dosáhla obratu 262,6 miliardy korun. Na celkovém exportu České republiky se podílí 7,3 procenta. Loni činil provozní zisk automobilky 449 milionů eur (11,5 miliardy korun).