Skupina EnergoFuture dokončila převzetí Příbramské teplárenské

Příbramská teplárenská

Příbramská teplárenská Zdroj: profimedia.cz

Příbramská teplárenská má po desítkách let strávených v konkurzu od neděle nového vlastníka. „Došlo k vypořádání transakce Příbramská teplárenská a aktiva přešla na nového majitele - společnost Mincom CZ,“ uvedl Petr Dědeček, výkonný ředitel společnosti Patria Corporate Finance. Ta byla při transakci poradcem společně s firmou Naxos. 

Město Příbram podle dříve odsouhlasené kupní smlouvy získá téměř 37 milionů korun, což představuje 14 procent z celkové ceny. Ta se bude pohybovat okolo 264 milionů korun. Na účet konkurzního správce teplárny pak přijde téměř 227 milionů korun. Kvůli daním a kaucím, které souvisí s obchodováním na trhu s elektřinou a na trhu s podpůrnými službami, se ještě celková cena pro Mincom CZ výrazně zvýší. Firma spadá do skupiny EnergoFuture.

Součástí prodeje byla veškerá aktiva podniku včetně rozvodné teplárenské infrastruktury v majetku města. Transakce, při níž vystupovali dva prodávající a firma byla zároveň v konkurzu, nebyla jednoduchá. „Teplárna byla mnoho let v konkurzu a nesla si tak mnoho zvláštností a problémů, které byly vyžadovány právě tím dlouhodobým konkurzním stavem a nezbytností teplárnu provozovat,“ upozorňuje Dědeček.

S výsledkem jsou však podle Dědečka spokojeny všechny strany. „Insolvenční správce se teď bude moci soustředit na dokončení konkurzu a rozdělení velmi slušného výtěžku mezi věřitele. Město má garanci, že nový investor se bude profesionálně starat o teplárenskou infrastrukturu ve městě a o zákazníky,“ dodává Dědeček.

Nový majitel hodlá ekologizovat příbramskou teplárnu, která nyní spaluje hnědé uhlí. Místo něj chce využívat dřevní štěpku a do ceny tepla se tak nebude promítat náklad na emisní povolenky, uvedl již dříve Milan Nebuchla z EnergoFuture. Společnost Mincom CZ proto počítá dokonce se snížením ceny tepla v Příbrami. 

Společnost EnergoFuture v současnosti vlastní zdroj na výrobu tepla a elektrické energie z biomasy – dřevní štěpky, který se nachází v blízkosti severomoravského Frýdku-Místku. „Nejsou v energetické branži příliš známí,“ prohlásil zdroj z energetických kruhů. 

Nicméně EnergoFuture dokázala porazit plynárenský kolos innogy nebo například energetickou skupinu ČEZ. Podle zmíněného zdroje nabídla výrazně vyšší sumu, než druhý v pořadí.