Slovensko a Polsko bojují o investici zahraniční automobilky. Má zaměstnat tisíce lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Slovensko a Polsko jsou ve hře o velkou investici jedné nejmenované automobilky, která by v připravované továrně mohla zaměstnat až osm tisíc lidí. Informoval o tom veřejnoprávní slovenský rozhlas RTVS. Rozhodnutí o umístění investice by prý mělo padnout v létě.

Slovensko podle RTVS nabídlo investorovi průmyslový park v Nitře na jihu země. „Nerad bych předbíhal, protože toto jsou vážné věci (…) a je to investice takového rangu, která pokud by se podařila pro Slovensko, tak by byl každý spokojen,“ řekl primátor Nitry Jozef Dvonč.

Informace o projektu odmítl komentovat slovenský ministr financí Peter Kažimír, který také vede ministerstvo hospodářství. Slovenská vláda podle RTVS dokončuje konečnou nabídku automobilce.

Slovenský list Hospodárske noviny letos v březnu napsal, že o Slovensko a další země regionu se zajímá automobilka Jaguar Land Rover. Tyto informace oficiálně ale nikdo nepotvrdil.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů ekonomiky Slovenska, které loni potvrdilo pozici největšího výrobce automobilů v přepočtu na obyvatele. V zemi mají své továrny automobilky Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot Citroën.