Stock Spirits se začalo dařit v Polsku, vrátil se k zisku

Přední středoevropský výrobce lihovin Stock Spirits Group se v prvním čtvrtletí vrátil k zisku, firmě pomohlo zejména oživení na důležitém polském trhu. Provozní zisk činil 6,3 milionu eur (170,3 milionu korun) ve srovnání se ztrátou 4,2 milionu ve stejném období loni. V České republice provozní zisk vzrostl o 15 procent, vyplývá z dnešního sdělení nápojové skupiny, která v Česku vlastní firmu Stock Plzeň-Božkov.

Celkové příjmy se zvýšily o 29 procent na 55,3 milionu eur (1,5 miliardy Kč). Polsko má na celkových tržbách skupiny více než poloviční podíl. Hrubý provozní zisk (EBITDA) činil devět milionů eur ve srovnání se ztrátou 1,4 milionu eur loni.

Generální ředitel Chris Heat v prohlášení dodal, že na počátku roku se firmě podařilo zvýšit objem prodeje, příjmy i provozní zisk. Růst v prvním čtvrtletí zaznamenaly všechny trhy a zvláště potěšující byl podle něj návrat k zisku v Polsku.

Společnost Western Gate Private Investments, která je největším individuálním akcionářem Stock Spirits, minulý týden vyzvala k odchodu generálního ředitele a jmenování nových členů správní rady, kteří by firmě pomohli vypořádat se s oslabením v Polsku. Stock Spirits dnes oznámil, že odkládá výroční valnou hromadu ze 17. května na 23. května, aby mohl připravit odpovědi na poslední požadavky akcionářů.

Stock Spirits je jedním z předních producentů značkových lihovin a likérů ve střední a východní Evropě. Kromě Polska a České republiky působí také na Slovensku, v Itálii, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině, produkci vyváží do více než 40 zemí po celém světě.