Světová banka zhoršila výhled čínské ekonomiky

Finance Street, Peking

Finance Street, Peking Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Ma Zhao via Flickr

Světová banka snížila odhady hospodářského růstu v Číně pro roky 2014 až 2016. Zhoršila také souhrnný výhled rozvíjejících se ekonomik ve východní Asii a vyzvala tamní vlády ke zlepšení podmínek pro investice a export.

Čínská ekonomika letos podle banky stoupne pouze o 7,4 procenta místo dříve očekávaných 7,6 procenta. Napřesrok by měl její růst zpomalit na 7,2 procenta a v roce 2016 na 7,1 procenta. Původně přitom SB pro oba roky počítala s růstem 7,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Hospodářský růst v Číně nyní podle banky brzdí vládní úsilí o vytvoření udržitelnějších základů domácí ekonomiky. Peking se snaží omezit závislost ekonomiky na investicích a zahraničním obchodu a podporovat hospodářský růst založený na domácí spotřebě.

Lavinový efekt

Čína je druhou největší ekonomikou na světě po Spojených státech. Slabší růst v Číně by mohl mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světového hospodářství a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží.

Odhad růstu všech rozvíjejících se ekonomik ve východní Asii pro letošní i příští rok banka snížila na 6,9 procenta z dříve předpokládaných 7,1 procenta. Její výhled pro rok 2016 nyní počítá s růstem 6,8 procenta, zatímco předchozí prognóza růst odhadovala na 7,1 procenta.