Tesla shrnuje loňský úspěšný rok a představuje velké plány pro letošek

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla Zdroj: Tesla Motors

Americká automobilka Tesla Motors zveřejnila finanční výsledky za celý rok 2013. Za poslední čtvrtletí minulého roku dodala zákazníkům rekordních 6892 elektromobilů Tesla Model S. Za celý rok automobilka prodala 22 477 automobilů.

Při prodeji více než 22 tisíc elektromobilů měla Tesla obrat 2,5 miliardy dolarů, příjmy se pak vyšplhaly na 761 milionů a čistý zisk činil 46 milionů dolarů.

Elektromobily Tesla Model S se zákazníkům dodávají už 20 měsíců. Ačkoliv v současné době je pro Teslu stále klíčový domací americký trh, už na konci roku 2014 firma očekává, že prodeje v Asii a Evropě budou dvojnásobné oproti trhu v USA.

Vývoj akcií Tesla Motors za poslední rokVývoj akcií Tesla Motors za poslední rokVývoj akcií Tesla Motors za poslední rok | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Automobilka chystá také podstatné výdaje a další kapitálové investice do své budoucnosti. Firma chce rozšířit výrobní kapacity pro Model S a Model X, dokončit Model X, rozšířit síť obchodů a servisních center, rozšířit síť rychlodobíjecích stanic Supercharger a především: začít pracovat na levném vozu Model E.

Šéf firmy Elon Musk oznámil výstavbu obří továrny na lithium-iontové baterie. Podrobnosti by měly být známé už příští týden. Stavby se podle všeho bude účastnit Panasonic, dodavatel současných baterií, ale i další dodavatelé.

Továrna automobilky ve Fremontu mezitím buduje nová finalizační výrobní linka pro Model S. Dokončena má být ve 3. čtvrtletí, přičemž pokud bude poptávka, nebude podle Muska problém zvýšit výrobu nad 1000 kusů týdně.