Experti se v Tesle spletli. Aut dodala v koroně víc než před krizí

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: archiv autora

Továrna Tesly ve Fremontu
Továrna Tesly ve Fremontu
Továrna Tesly ve Fremontu
Továrna Tesly ve Fremontu
Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop
8
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla dodal za druhé čtvrtletí na trh 90 650 aut. Čerstvě zveřejněná statistika výrazně překonala odhady analytiků, kteří tipovali o více než 16 tisíc vozů méně. Navzdory vynuceným odstávkám kvůli koronaviru odbyt automobilky klesl jen o 4,8 procenta, píše Reuters. Akcie firmy v reakci na zprávu přidávají.  

Skokový nárůst akcií Tesly, jejichž hodnota se od začátku roku více než zdvojnásobila, podle analytiků vyjadřuje důvěru, jakou investoři vkládají do budoucnosti elektrických vozů. A také je dokladem toho, že Tesla se z okrajového výrobce změnila ve světového lídra ve výrobě aut šetrných k životnímu prostředí.

Kolem 18:00 SELČ si titul připisuje 7,5 procenta na 1 203,17 dolaru za akcii.

Solidní počet dodaných aut zvyšuje podle odborníků pravděpodobnost, že Tesla vykáže za druhé čtvrtletí zisk. Bylo by to poprvé, co by automobilka měla čtyři ziskové kvartály za sebou.

„Z 90 tisíc dodaných aut v prostředí karanténních opatření padá čelist,“ konstatoval analytik Daniel Ives ze společnosti Wedbush.

Tesla investory překvapila už výsledkem v letošním prvním čtvrtletí, kdy dodala 88 400 vozů. To bylo o 40 procent více než ve stejném období loni a nejvíce za jakékoliv první čtvrtletí.

Tesla již předstihla japonskou Toyotu a stala se největší automobilkou světa z hlediska tržní hodnoty. Dnes akcie firmy přidávaly dalších více než sedm procent.