Tuzemské automobilky zvýšily mzdy na rekordní úroveň

Citroen C1 na výrobní lince kolínské automobilky

Citroen C1 na výrobní lince kolínské automobilky Zdroj: TPCA

Autoprůmysl táhne českou ekonomiku a nabízí z výrobních podniků i největší peníze. Nyní ve třech automobilkách finišuje další kolo jednání o nových mzdách.

Kolínská TPCA již oznámila, že od dubna přidá zaměstnancům 650 korun. Průměrný plat je zatím třicet tisíc korun. „Nová kolektivní smlouva je na jeden rok a platí od dubna,“ uvedl mluvčí automobilky Radek Kňava.

Od dubna zvýší mzdy i Hyundai v Nošovicích. Firma oznámila, že to bude o 3,2 procenta. Vedení automobilky rozhodlo jednostranně a odboráři v reakci předali jednání zprostředkovateli.

„Pokud budou sjednané mzdové podmínky vyšší než 3,2 procenta, bude zaměstnancům zvýšení přidáno dalším dodatkem k pracovní smlouvě,“ uvedl mluvčí automobilky Petr Vaněk. Průměrný měsíční příjem ve slezské automobilce činil loni 30 094 korun.

V Mladé Boleslavi se ještě vyjednává

Kolektivní jednání ještě pokračuje v mladoboleslavské automobilce, kde by mělo být uzavřeno do dubna. Ve Škodě Auto byla loni průměrná hrubá mzda v dělnických profesích zhruba 33 tisíc korun.

„Vyjednávání je letos nejzvláštnější, jaké jsme kdy dělali. Děláme to potichu. Přesvědčovali jsme členy, že proběhly velmi výrazné investice, do budoucna už dlouho takové nebudou. Navíc jsme udělali silný sociální program. U nás se tedy hodně bojuje o desetiny,“ uvedl k vyjednávání šéf odborů Jaroslav Povšík. Odbory nebudou vyžadovat skokový nárůst mezd.

Průměrná mzda pracovníků tuzemských automobilek a výrobců dílů se loni zvýšila o 3,5 procenta na 31 282 korun. Loni činila průměrná mzda v České republice 25 128 korun, což znamenalo meziroční zvýšení o pouhé 0,1 procenta.