USA povolily vývoz ropy. Po téměř 40 letech restrikcí

Americký tanker Paul Buck při plavbě u pobřeží Aljašky

Americký tanker Paul Buck při plavbě u pobřeží Aljašky Zdroj: Isaac Wedin, Flickr.com (CC BY 2.0)

Americká vláda uvolnila dvěma podnikům cestu k prvnímu vývozu nerafinované ropy ze Spojených států za téměř čtyři desetiletí. Zájem o vývoz ropy z USA roste v důsledku rozmachu těžby z břidlicových hornin.

Americké ministerstvo obchodu podle listu Wall Street Journal povolilo firmám Pioneer Natural Resources a Enterprise Products Partners dodávat zahraničním zákazníkům určitý typ ultralehké ropy. Zdroje obeznámené se situací uvedly, že dodávky by mohly začít již v srpnu, jejich objem však pravděpodobně bude malý.

Podle listu lze očekávat, že vládní rozhodnutí přiměje k žádostem o povolení vývozu také další podniky. Podle pravidel zavedených v 70. letech smí americké firmy vyvážet ropné produkty, jako je například benzin. Samotnou ropu však mohou vyvážet pouze v omezených případech, pro které navíc musí získat speciální licenci. Toto embargo nezahrnuje Kanadu, kam je americká ropa dodávána na základě zvláštního povolení.

Důvodem zavedení těchto pravidel byla ochrana strategických zájmů Spojených států silně závislých na ropě z Blízkého východu. Kvůli rozmachu těžby z břidlicových hornin v USA se však americké firmy v poslední době snaží přimět vládu ke zmírnění exportního embarga. Upozorňují, že zahraniční zákazníci jsou ropu ochotni kupovat za vyšší ceny než rafinerie ve Spojených státech.