V domácnostech výrazně klesne spotřeba energií

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Spotřeba energie v Česku poroste pomaleji, než se předpokládalo ještě před rokem. Vyplývá to z nové verze aktualizované Státní energetické koncepce (ASEK). Ministerstvo průmyslu a obchodu, které koncepci připravuje, tak vyšlo vstříc kritice energetiků, že spotřebu energie nadhodnocuje.

Ve srovnání s loňskou verzí, kterou muselo nyní ministerstvo doplnit kvůli připomínkám z hodnocení dopadů na životní prostředí, celková spotřeba energie v Česku nevzroste do roku 2040 o pět procent, ale jen o dvě procenta. Největší revizí prošla hlavně spotřeba domácností. „Vlivem zvyšování účinnosti spotřebičů bude klesat spotřeba energie na jednu domácnost,“ tvrdí koncepce. Celková spotřeba domácností podle nynějších předpokladů klesne o 12 procent. Stojí za tím především zateplování budov a z toho plynoucí úspory ze spotřeby tepla.

Právě teplárenství čeká podle nové verze energetické koncepce výrazná změna. Domácnosti budou podle ní kromě úspor odcházet ze systému centrálních dodávek tepla. Do roku 2040 tak klesne výkon tepláren o 18 procent. „Úspory ve spotřebě tepla jsou nevyhnutelné. Ale nejde o dramatický propad dodávek tepla. Problém je, že koncepce neřeší srovnání podmínek pro teplárny a lokální zdroje tepla, které nemusí platit za povolenky na vypouštění emisí CO2,“ říká Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR.

Ekologové nicméně soudí, že možné úspory energií nebyly do energetické koncepce promítnuty dostatečně. „Ministerstvo průmyslu vzkázalo domácnostem a podnikům, že mohou zapomenout na využití potenciálu zateplování budov nebo možností stále levnějších a dostupnějších obnovitelných zdrojů,“ uvádí Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

Kritici koncepce ministerstvu vyčítají také skutečnost, že se energetická koncepce neschvaluje v jednom balíku se surovinovou politikou a politikou odpadového hospodářství. Bez surovinové politiky není například jasné, s jakou těžbou uhlí mohou energetici do budoucna počítat.

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn