Schillerová navrhuje do dozorčí rady ČEZ nové členy

ČEZ

ČEZ Zdroj: CTK

Ministerstvo financí navrhuje, aby do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ byli na páteční valné hromadě firmy nově zvoleni Lubomír Lízal a Karel Tyll. Michaela Tesařová z tiskového oddělení resortu sdělila, že ministerstvo představilo minulý týden tyto nominanty vládnímu výboru pro personální nominace. Výbor následně záměr schválil.

Server iRozhlas.cz dnes připomněl, že Lízal byl do loňského roku členem bankovní rady České národní banky, na jaře mu ale vypršel mandát. Karel Tyll je šéfem sekce státního rozpočtu na ministerstvu financí, uvedl web. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží 70 procent akcií firmy právě přes ministerstvo financí. Hlasování na valné hromadě tak vesměs končí dle jeho přání. Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců.

Otázkou zůstává, které současné členy rady Lízal s Tyllem nahradí. Podle informací MF Dnes by o místo měl přijít Robert Šťastný, považovaný za nominanta KDU-ČSL, a také Petr Polák, který v době svého nástupu do dozorčí rady firmy ČEZ platil podle listu za muže bývalého premiéra Bohuslava Sobotky, jemuž dělal poradce. "V politickém zákulisí se spekuluje, že o místo by se měl obávat také současný předseda dozorčí rady Václav Pačes," dodal dnes webový server listu.

Třetím jménem, jehož nominaci vládní personální výbor schválil, byl Zdeněk Černý, předseda odborového svazu ECHO, který sdružuje pracovníky z oboru energetiky a chemie. Černý už v dozorčí radě ČEZ působí od roku 2014, v jeho případě tedy jde pouze o prodloužení mandátu.

Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že navrhuje v protinávrhu valné hromadě ČEZ výplatu dividendy z loňského zisku firmy 33 korun na akcii před zdaněním, tedy ve stejné výši jako ve svém návrhu předkládá představenstvo ČEZ. Na rozdíl od vedení firmy však resort nepočítá s výplatou odměn představenstvu a dozorčí radě společnosti.

Podle návrhu představenstva mělo být mezi členy vedení ČEZ rozděleno z loňského zisku 21 milionů korun. Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO) už dříve uvedla, že návrh nepodpoří. Tantiémy vedení ČEZ nebyly vyplaceny ani v předcházejících třech letech. V letech 2015 a 2016 schválili akcionáři protinávrhy ministerstva financí, které byly podobné tomu letošnímu. Loni si vedení ČEZ poprvé po 16 letech odměny vůbec nenavrhlo.

Pokud bude schválena dividenda 33 korun na akcii, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 17,8 miliardy korun. Stát jako majoritní vlastník by tak získal z dividend téměř 13 miliard korun. V loňském roce akcionáři firmy výplatu dividendy za rok 2016 ve výši 33 korun na akcii před zdaněním schválili. Po čtyři roky předtím vyplatila firma akcionářům pokaždé dividendu 40 korun na akcii.

ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Loni jí vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.