Varování pro Německo: domácnosti mohou zabrzdit přesun k zelené energii

Elektřina

Elektřina Zdroj: profimedia.cz

Německo musí udržet na uzdě prudce rostoucí maloobchodní ceny elektřiny, jinak mu hrozí ztráta důvěry spotřebitelů, která by podkopala veřejnou podporu plánovaného masivního přesunu k zelené energii. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Agentura upozornila na nedostatky v plánu Německa přejít od výroby energie z jádra a fosilních paliv k nízkouhlíkové ekonomice. Tento přechod urychlilo v roce 2011 rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové, které počítá, že Německo přestane úplně vyrábět elektřinu z jádra.

„Domácnosti nesou nepřiměřený podíl zátěže,“ uvedla IEA ve zprávě. „Skutečnost, že ceny elektřiny v Německu patří mezi nejvyšší v Evropě, přestože velkoobchodní ceny jsou relativně nízké, musí sloužit jako varovný signál.“ IEA upozornila, že energie musí zůstat cenově dostupná, aby si vláda zajistila souhlas veřejnosti k přechodu na nízkouhlíkové hospodářství.

Největší evropská ekonomika poskytuje obrovské dotace na podporu vládního plánu, který počítá se zvýšením podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020 až na 35 procent celkové produkce a do roku 2030 na 50 procent. Program garantuje investorům ceny nad tržní úrovní až po dobu 20 let. Podle kritiků to však způsobuje nákladné a škodlivé narušení energetického sektoru, kde obnovitelné zdroje energie rostou spolu s daněmi a poplatky na jejich podporu.

IEA rovněž upozornila na přenosovou soustavu země. Doporučila Německu, aby si zajistilo miliardy eur na výstavbu nové přenosové sítě, která by přinesla zelenou elektřinu z odlehlých míst do center spotřeby. Poukázala také, že politická rozhodnutí ovlivňují nevyhnutelně sousedy Německa a vyzvala k „úzké spolupráci“ s nimi. Polské a české přenosové firmy si již stěžovaly na nezvladatelnost toků německé zelené elektřiny do jejich systémů v závislosti na počasí, napsala agentura Reuters.