Volkswagen čeká další úspěšný rok. Zvýšil provozní zisk o pětinu

Martin Winterkorn, šéf koncernu Volkswagen

Martin Winterkorn, šéf koncernu Volkswagen Zdroj: E15 - Michal Nosek

Největší evropské automobilce Volkswagen ve třetím čtvrtletí vzrostl provozní zisk téměř o pětinu na 2,78 miliardy eur (71,6 miliardy korun) z 2,32 miliardy eur (59,8 miliardy korun) před rokem. Firma uvedla, že k lepšímu výsledku jí pomohl rekordní prodej luxusních vozů Audi a Porsche, který kompenzoval náklady na modernizaci.

Skupina, do které patří mladoboleslavská Škoda Auto, zároveň potvrdila výhled celoročního provozního zisku. Automobilka se chce udržet hodnoty na úrovni loňského provozního zisku 11,5 miliardy eur. U tržeb a počtu dodaných aut dealerům chce dosáhnout nových rekordů. Provozní zisk skupiny za letošních devět měsíců se oproti stejnému období loni ale snížil o 3,4 procenta na 8,5 miliardy eur (219,1 miliardy korun). Automobilce se přitom dařilo zvýšit prodej, který za tři čtvrtletí vzrostl o 3,8 procenta na 7,2 milionu vozů.

Prodej vozů značky Škoda ale klesl o téměř pět procent na 524 tisíc vozů a provozní zisk dosáhl 371 milionů eur. Podle skupiny ho kromě nižšího prodeje nepříznivě ovlivnil také vývoj směnných kurzů a uvedení nových produktů na trh.

Pětiletý vývoj ceny akcií společnosti Volkswagen

Graf 30. 10. 2013.Graf 30. 10. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Do roku 2018 chce Volkswagen předstihnout konkurenty Toyota a GM a stát se největším výrobcem automobilů na světě. Skupina Volkswagen vlastní celkem 12 značek osobních a nákladních aut a motocyklů. Z osobních aut jsou to značky VW, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche.