Volkswagen chce letos v Číně prodat přes dva miliony aut

Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje letos prodat na čínském trhu přes dva miliony automobilů. Vlastník české Škody Auto také očekává, že růst jeho prodeje v Číně překoná v příštích letech růstové tempo celého tamního trhu. Uvedl to dnes na autosalonu v jihočínském Kuang-čou šéf čínských operací Volkswagenu Karl-Thomas Neumann.

Od ledna do října prodal Volkswagen na největším automobilovém trhu světa téměř 1,9 milionu vozů. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 14,8 procenta. Automobilka čeká, že v nadcházejících letech bude čínský automobilový trh růst tempem 8-10 procent ročně a že Volkswagen bude dosahovat rychlejšího růstu.

Manažeři Volkswagenu na akci v metropoli provincie Kuang-tung uvedli, že automobilka pracuje na tom, aby do roku 2015 své výrobní kapacity v Číně zdvojnásobila na tři miliony vozů ročně. Volkswagen vyrábí v Číně automobily ve společných podnicích s domácími společnostmi SAIC Motor Corp a FAW Group.

Čína předloni vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Automobilka Volkswagen už začátkem roku přislíbila, že v Číně do roku 2015 investuje 10,6 miliardy eur (256 miliard korun). Investice mají směřovat do rozšíření výrobní kapacity i do vývoje nových produktů.

Volkswagen se chce do roku 2018 stát největším výrobcem automobilů na světě. Šéf společnosti Martin Winterkorn tento měsíc německému tisku řekl, že skupina by mohla do konce příštího roku zvýšit globální počet svých zaměstnanců o více než deset procent na půl milionu. Z toho Škoda Auto zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí.