Volkswagen ignoruje riziko vzniku požáru u svých aut, tvrdí čínská TV

Volkswagen Magotan B7L

Volkswagen Magotan B7L Zdroj: Navigator84 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čínská státní televize CCTV opět kritizovala německou automobilku Volkswagen, tentokrát ji obvinila, že ignoruje stížnosti na únik kapaliny z motoru, který prý může vést k požáru. Čínský automobilový trh je největší na světě, kritika v médiích by mohla mít negativní dopad na prodej Volkswagenu v Číně.

CCTV tvrdí, že stížnosti se objevily v Pekingu, Šanghaji a nejméně osmi čínských provinciích. Týkaly se prý sedanů Volkswagen Magotan a sportovně-užitkových vozů Volkswagen Tiguan. Mluvčí Volkswagenu se podle agentury Reuters k informacím CCTV zatím odmítla vyjádřit.

Volkswagen již v letošním a loňském roce kvůli úniku paliva svolal po celém světě do servisů přes 93 tisíc aut. „Je dost dobře možné, že ty problémy jsou rozsáhlejší, než se původně uvádělo,“ řekl v reakci na reportáž CCTV šéf šanghajské organizace na ochranu spotřebitelů James Feldkamp.

Příliš drahá oprava

Televize CCTV již v neděli obvinila Volkswagen, že jeho čínští prodejci účtují zákazníkům příliš vysoké ceny za opravu. Stejné obvinění vznesla podle agentury Reuters také vůči automobilkám Nissan Motor a Mercedes Benz.

Čína v roce 2009 vystřídala na pozici největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Volkswagen v Číně působí prostřednictvím společných podniků SAIC Motor a FAW Group a je na tamním trhu jedničkou v prodeji.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Nejpozději do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě.

Čtete také: