Volkswagen šlape Toyotě na paty. Letos prý prodá deset milionů aut

Šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn má ambice udělat z německé automobilky největšího výrobce vozů na světě

Šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn má ambice udělat z německé automobilky největšího výrobce vozů na světě Zdroj: CTK

Největší evropská automobilová skupina Volkswagen směřuje v letošním roce k dosažení hranice deseti milionů prodaných vozů. Na pařížském autosalonu to prohlásil šéf koncernu Martin Winterkorn s tím, že do září skupina prodala 7,5 milionu aut. Magickou desetimilionovou hranici překonala Toyota v loňském roce.

Skupina Volkswagen, do níž patří i česká Škoda Auto, by tak hranici deseti milionů dobyla o čtyři roky dříve, než plánovala. Deklarovaným cílem Volkswagenu je stát se do roku 2018 největší automobilkou světa.

Koncern by podle nedávné prognózy institutu Center of Automotive Management (CAM) mohl již v letošním roce vystřídat japonského konkurenta Toyota Motor na místě největší automobilky světa podle objemu prodeje. CAM předpokládá, by letos mohl prodat 10,1 milionu osobních a lehkých užitkových vozů, zatímco Toyota prodá podle prognózy 10,05 milionu automobilů.

Mezi značky koncernu Volkswagen patří vedle Škody také Audi, Porsche, Bentley,Bugatti, Lamborghini či Seat. Škoda představí ve čtvrtek v Paříži ve světové premiéře dvě nové verze modelu Fabia.