Volkswagen tři dny ničil důkazy o emisích, tvrdí jeho americký zaměstnanec

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Bývalý americký zaměstnanec německé automobilky Volkswagen podal na firmu žalobu za to, že ho propustila poté, co se odmítl účastnit na ničení důkazů o manipulacích s emisními testy. Podle žaloby, kterou Daniel Donovan podal minulý týden ve státě Michigan, Volkswagen ničil dokumenty spojené s obcházením emisních norem a mařil výkon spravedlnosti krátce poté, co firmu loni v září úřady obvinily. Společnost dnes obvinění odmítla.

Žaloba uvádí, že ničení důkazů trvalo tři dny od 18. září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen v dalších dnech přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut, z toho ve Spojených státech jich bylo téměř 600 tisíc.

Donovan pracoval v právním oddělení americké pobočky Volkswagenu, které mělo na starosti správu elektronických informací v případech žalob na zodpovědnosti za škody a zranění.

Donovan tvrdí, že firemní oddělení informačních technologií mazalo informace související s případem emisí navzdory zákazu amerického ministerstva spravedlnosti až do 21. září a že se se svým podezřením svěřil nadřízenému. Propuštěn byl v prosinci a podle žaloby to bylo kvůli obavám firmy, že by o jejích nezákonných krocích informoval EPA, FBI nebo federální prokuraturu.

Nepodležené podezření

Volkswagen dnes uvedl, že Donovanův odchod z firmy s případem obcházení emisních testů nesouvisel. „Jsme přesvědčeni, že jeho tvrzení o neoprávněném ukončení pracovního poměru je nepodložené,“ uvedl Volkswagen podle agentury AP.

Americké ministerstvo spravedlnosti počátkem letošního roku podalo na Volkswagen kvůli skandálu civilní žalobu a shromažďuje doklady pro žalobu v trestní věci. Volkswagen v souvislosti se skandálem čelí řadě dalších žalob a vyšetřování. Bude se rovněž muset vypořádat s rozsáhlými náklady na úpravu aut, jichž se skandál týká.