Výdělek šéfa Fordu loni klesl o třetinu, dostal přes 400 milionů

Alan Mullaly, šéf automobilky Ford

Alan Mullaly, šéf automobilky Ford

Mzda generálního ředitele americké automobilka Ford Motor Co Alana Mulallyho se loni snížila o 29 procent. Společnost sice zaznamenala rekordní zisky a zvýšení kvality na severoamerickém trhu, v Evropě ale utrpěla ztráty. V USA a v jiných oblastech se také snížil její podíl na trhu.

Alan Mulally, šéf automobilky Ford si loni vydělal 20,95 milionu dolarů (409,8 milionu korun), což je o 29 procent méně než v předchozím roce. Fixní část platu zůstala stejná jako v roce 2011, tedy dva miliony dolarů, například bonusy však klesly o 27 procent. Nižší mzdy za loňský rok dostanou i šéfové konkurenčních automobilek Volkswagen či Daimler.

Mulally (67) je generálním ředitelem Fordu od roku 2006. Předloni si vydělal skoro 30 milionů dolarů a patřil tak podle médií mezi nejlépe placené ředitele ve Spojených státech.

Tržby Fordu loni rostly všude kromě Evropy, kde podnik čeká kvůli nadále slabé ekonomice prohloubení ztrát. Čistý zisk druhé největší americké automobilky dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 1,6 miliardy dolarů (30,5 miliardy korun). Evropská divize Fordu však za poslední čtvrtletí 2012 ztratila 820 milionů a za celý rok utrpěla ztrátu 1,75 miliardy dolarů.

O platech šéfů automobilek čtěte více: