Výrobce dronů Primoco má licenci na obchod s vojenskou technikou, armádám nabízí cvičné cíle

Letoun Primoco UAV s rekordním doletem

Letoun Primoco UAV s rekordním doletem Zdroj: Primoco

Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský
Primoco UAV
Primoco UAV
Výroba dronů Primoco
Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský
28
Fotogalerie

Česká společnost Primoco UAV si usnadňuje cestu k armádním zákazníkům. Radotínské firmě se podařilo získat licenci na obchod s vojenským materiálem. Primoco tak při prodeji svých bezpilotních letadel armádám nebude muset využívat prostředníky. 

Povolení od Ministerstva průmyslu a obchodu drží dceřiná společnost Primoco UAV Defence. Cesta českých dronů k zahraničním armádním odběratelům se díky tomu výrazně zjednoduší. „V minulosti jsme vyváželi přes Omnipol. Nyní můžeme armádám dodávat přímo, což i ony preferují,“ vysvětlil spoluzakladatel firmy Ladislav Semetkovský.

První bezpilotní letadla Primoco předalo zákazníkům v loňském roce. Mezi největší dosavadní zakázky patří dodávka tří dronů do Malajsie, kde slouží při hlídkových letech nad mořem. Primoco o dodávkách dronů jedná s několika dalšími zájemci z řad armád. „Jednání ale nejsou v tuto chvíli uzavřena, takže o nich nemůžeme hovořit,“ uvedl manažer Primoca pro vztahy s investory Leoš Rousek.

Bezpilotní letouny mají v armádách sloužit buď jako průzkumné, nebo jako takzvané target drony, tedy vzdušné cíle pro vojenský výcvik. Ty budou jednodušší než ostatní verze, nepočítá se například s monitorovací kamerou nebo systémem pro automatické přistávání. „Cílíme na Asii, Blízký východ a Afriku. V USA mají vlastní výrobce a v Evropě obchody komplikuje složitá regulace,“ vysvětlil Semetkovský.

Radotínskou firmu založil Semetkovský v roce 2015 spolu s Gabrielem Fülöppem. Její hospodaření bylo dosud vždy ztrátové, mírně ziskový byl až loňský rok. „Většinu příjmů stále spolyká vývoj. Zákazníkům jsme dosud dodali přes deset letadel. Ve střednědobém horizontu máme cíl vyrábět jedno letadlo denně. Konkurence na našem trhu je malá, podobné stoje dělá jen několik firem na světě,“ dodal Semetkovský. V říjnu loňského roku Primoco vstoupilo na trh Start pražské burzy.

V příštím roce Primoco rozšíří nabídku o pronájem vlastních dronů jako služby. Firma nedávno získala povolení pro lety v Rusku, musela také získat výjimku pro provoz dronů, který je v zemi zakázaný. „Kvůli embarbu nemůžeme naše letadla v Rusku prodávat, proto jsme se rozhodli nabízet zákazníkům letecké práce,“ uvedl Semetkovský. Od příštího roku budou drony Primoco monitorovat ruské plynovody a ropovody.

Loňské tržby Primoco dosáhly 27,2 milionu korun, což je navýšení o 26 milionů. Zisk dosáhl 379 tisíc korun. Firma v roce 2018 podepsala první smlouvy, dodala první letouny zákazníkům v Asii a Africe a koupila letiště Písek-Krašovice, kde své stroje testuje. Očekává, že objemy prodejů by mohly dosáhnout řádově stovky milionů korun. Loni také Primoco vstoupilo na trh START pražské burzy.