Výrobce radarů Eldis ze Strnadova holdingu čelí strmému propadu tržeb i zisku. Doplácí na rušení investic

Eldis Pardubice si loni pohoršil.

Eldis Pardubice si loni pohoršil. Zdroj: CZECHOSLOVAK GROUP

Takhle vypadá radar Eldisu.
Takhle vypadá radar Eldisu.
Výroba radarů ve firmě Eldis Pardubice
Takhle vypadá radar Eldisu.
Takhle vypadá radar Eldisu.
6
Fotogalerie

Pandemie a její důsledky v letectví výrazně ovlivnily výrobce radarů Eldis Pardubice. Firma z průmyslového holdingu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada vykázala za loňský rok zhruba třetinový meziroční propad tržeb o 406,6 milionu korun na 664,4 milionu. Téměř trojnásobně poklesl i čistý zisk ze 197,6 milionu na 73,7 milionu, uvedla společnost ve výroční zprávě. V příštích letech ale může Eldis těžit z evropského zbrojení.

Aktivity a výsledky byly poznamenány pandemií, vysvětluje firma. „Zákazníci z civilního sektoru, především společnosti, které poskytují na národních úrovní služby v řízení letového provozu, se potýkaly s omezenými příjmy, což se samozřejmě odrazilo v odložených nebo zrušených investicích,“ píší ve zprávě z konce letošního března jednatelé Aleš Kvídera a Ilona Kadlecová: „Je reálný předpoklad, že prodeje v dalších letech budou v porovnání s rokem 2021 srovnatelné.“

Horší výsledky neměly dopad na zaměstnanost, v Eldis dál pracovalo průměrně 240 zaměstnanců. „Dodávky do vojenského sektoru zůstaly stabilní. Společnost se soustředila na vnitřní stabilizaci a ukotvení byznysových procesů, a především pracovala a stále pracuje v technickém úseku na nové generaci všech hlavních produktů,“ uvádí Eldis.

Dosažený zisk vzhledem k situaci firma požaduje za velmi dobrý výsledek. "Podle aktuálního stavu bude Eldis i v roce 2022 ve slušném zisku a jeho kapacity jsou naplněny i díky spolupráci na projektech se sesterskými společnostmi ve skupině CSG. Očekáváme v tomto roce uzavření kontraktů, které povedou ke značnému navýšení výsledků," řekl mluvčí CSG Andrej Čírtek s tím, že se efekt dostaví v příštích letech.

Eldis dodává do více než 25 zemí světa letištní přehledové radary, přesné přistávací radary nebo systémy pro letové dispečery řídící letový provoz. V letošním roce se chce zaměřit na zahraniční expanzi, vedle tradičních teritorií chce zvýšit aktivitu hlavně ve Střední a Jižní Americe a v severní Africe.

Významný dopad na byznys Eldisu má také válka na Ukrajině. Na jedné straně prodražuje, prodlužuje a komplikuje výrobu v třicet let staré společnosti, na druhé jí otevírá nové obchodní možnosti vzhledem ke zvyšujícím se rozpočtům evropských zemí na vojenské účely. Eldis navíc na Ukrajině neobchodoval, neměl tam ani v Rusku žádnou dodavatelsko-odběratelskou spolupráci.

Výrobce varoval před zdražováním elektrokomponentů, hutních materiálů či přeprav. „Díky hlavní vlakové trase, která vede přes ruské a ukrajinské území z asijských států do Evropy, bude vlaková přeprava upozaděna. Primárně bude využívána lodní zámořská přeprava, kde bude docházet k přehlcení, a tím i masivnímu růstu cen,“ varoval Eldis.

Nedostupnost součástek a enormní prodloužení dodacích termínů na celosvětovém trhu bude podle firmy pokračovat i příští rok: „Následně očekáváme postupné vrácení do původního stavu před válečným konfliktem na Ukrajině.“