Mohelnická Hella vyhlíží hubená léta. Loni se jí tržby propadly o dvě miliardy a bude hůř

Audi A6

Audi A6 Zdroj: acz

Abarth
Volkswagen Touareg
3
Fotogalerie

Výrobci světlometů Hella Autotechnik Nova z Mohelnice klesly minulém finančním roce tržby o více než dvě miliardy na 16,050 miliardy korun. Čistý zisk dodavatele automobilek Audi, BMW, Volkswagen či Škoda se propadl o 150 milionů na 433 milionů. Na vině je propad prodejů. Vedení firmy očekává další pokles tržeb i v tomto roce. 

V účetním roce 2018/2019 klesly společnosti Hella tuzemské i zahraniční prodeje. Do zemí Evropské unie exportovala světlomety za 12,742 miliardy korun, zatímco o rok dříve činil vývoz 14,984 miliardy korun. Tržby v Česku klesly z 2,673 miliardy na 2,528 miliardy korun.

V předchozích letech firma Hella Autotechnik Nova vykazovala růst tržeb. Vedení společnosti to přičetlo vyššímu prodeji a výrobě dražších typů světlometů. Firma zahájila produkci nových světlometů pro automobily Volkswagen Touareg, Škoda Fabia, Audi 6, BMW řady 1, Škoda Superb, Volkswagen Caddy a zadní svítilny pro Jaguar X-type a Volkswagen Transporter.

Vedení společnosti ve výroční zprávě uvedlo, že ve finančním roce 2019/2020 očekává další pokles tržeb. Firma už v účetním roce 2018/2019 snížila počet zaměstnanců na 2786 z 3022 v roce předchozím. Vedení továrny to zdůvodnilo zpožděním náběhu nových typů reflektorů pro nové typy vozů.

Hlavními odběrateli světlometů vyrobených v Mohelnici jsou automobilky Audi, BMW, Škoda a Volkswagen. Společnost chce letos zahájit dodávky světlometů pro automobilky Renault a Daimler.

Německý koncern Hella je jedním z největších světových výrobců autoreflektorů. Závod v Mohelnici byl otevřen v roce 1999 a původně měl vyrábět jen reflektory pro automobilku Škoda Auto, postupně se ale jeho produkce rozšířila na další značky. Skupina Hella se v Mohelnici, Lošticích a Ostravě specializuje na výrobu a vývoj předních a zadních světel pro významné světové automobilky.