Zájem o změnu dodavatele energií ochabl, lidé mají termínované smlouvy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Na hledání levnějších dodavatelů energií nemají Češi od loňska chuť. Trend, kdy rok od roku rostl počet domácností, které změnily dodavatele, skončil. Obchodníka s elektřinou změnilo 288 tisíc domácností. V dosud rekordním roce 2012 jich bylo o sto tisíc více, vyplývá ze statistik Operátora trhu s energiemi (OTE).

S menším zájmem o přechod ke konkurenci se potýkali i obchodníci s plynem. Dodavatele změnilo 297 tisíc odběrných míst, o patnáct procent méně než v roce 2012.

Čísla potvrzují změny na trhu, o nichž loni někteří obchodníci s energiemi začali hovořit. Stále více dodavatelů si odběratele připoutalo na několik let termínovanou smlouvou. I když domácnost či firma podepsala loni novou smlouvu u konkurence, musí počkat, až vyprší stávající kontrakt. Teprve pak se objeví i ve statistikách OTE.

Největší alternativní obchodníci s elektřinou a plynem Bohemia Energy a Centropol přiznávají, že ve svých databázích mají dohromady přes sto tisíc takových čekajících klientů.

„Vliv na nižší počet změn dodavatelů měla také lepší konkurenceschopnost tradičních hráčů. Pro alternativní, málo známé firmy pak bylo mnohem těžší získat nové zákazníky,“ vysvětluje Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA.

Změny dodavatele energií (počet odběrných míst v tisících):Změny dodavatele energiíZměny dodavatele energií | E15Zdroj: OTE

Jak ČEZ u elektrické energie, tak RWE u plynu zlevnily tarify pro své zákazníky o více než deset procent. „Méně domácností pak mělo potřebu měnit dodavatele,“ hodnotí uplynulý rok jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík.

„Ti zákazníci, kteří chtěli změnit dodavatele, tak učinili už dříve,“ vysvětluje obrat trendu za ČEZ Prodej jeho mluvčí Jan Pavlů. Nic na tom nezměnil ani loňský boom elektronických aukcí pro domácnosti, nad nimiž často přebírali záštitu starostové obcí či městských částí.

Pro letošek se obrat v klesajícím zájmu domácností o změnu dodavatele nečeká. „Neznamená to ovšem, že by poklesly aktivity dodavatelů, spíše bude stále složitější zákazníky získat,“ tvrdí obchodní ředitel Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

Navíc lze čekat, že někteří menší obchodníci skončí. Až dosud mohli přežít jen díky stále klesajícím cenám silové elektřiny na burzách. Propad se však už zastavil. Malí hráči tak budou muset nakupovat energii dopředu, na což nebudou mít dostatek peněz. Proti nim bude působit i slabší kurz koruny. „Očekávám, že jejich zákazníky si rozeberou etablované silné společnosti,“ míní Jiří Gavor z ENA.

Při změně dodavatele energie si pohlídejte spotřebu