Průmysl v Německu zrychlil pokles, rýsuje se ale zlepšení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Německá průmyslová výroba v březnu prohloubila meziměsíční pokles na 1,3 procenta a klesla nejvýrazněji od srpna 2014. Oznámilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Produkce se tak snížila výrazně více, než se očekávalo. Vývoj průmyslových zakázek spolu se zvýšenou zahraniční poptávkou ale naznačují brzké oživení v tomto sektoru.

Analytici podle ankety agentury Reuters v průměru očekávali, že výroba se po únorovém poklesu o 0,7 procenta sníží jen o 0,2 procenta. Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce nicméně proti předešlému kvartálu o 1,8 procenta vzrostla.

Pondělní údaje ministerstva ukázaly, že zakázky německých průmyslových podniků, které signalizují budoucí vývoj v sektoru, v březnu stouply o 1,9 procenta a zaznamenaly nejsilnější nárůst od loňského června. Za celé první čtvrtletí se zakázky zvýšily o 0,5 procenta, z toho zahraniční zakázky stouply o dvě procenta, kdežto domácí objednávky o 1,3 procenta klesly.

„Průmyslový sektor překonal slabou fázi ze druhé poloviny loňského roku, spojenou s vývojem zahraničního obchodu. Trend v sektoru ukazuje na zlepšení,“ uvedlo ministerstvo.

De Industrial Production

Příznivý vývoj v zahraničním obchodě ukazují dnešní údaje spolkového statistického úřadu, podle nichž se vývoz v březnu zvýšil o 1,9 procenta, zatímco dovoz o 2,3 procenta klesl. Obchodní přebytek Německa tak vzrostl na 23,6 miliardy eur (638 miliard korun) z únorové úrovně 20 miliard eur a z 19,5 miliardy eur před rokem.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Německá vláda v dubnu zhoršila předpověď růstu ekonomiky na příští rok na 1,5 procenta z podzimní prognózy 1,8 procenta. Vláda ale dál předpokládá, že letos hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o 1,7 procenta, což by bylo stejné tempo jako loni. Předběžné údaje o HDP za první čtvrtletí zveřejní statistický úřad v pátek.