Průmyslová výroba v Německu klesla v únoru méně, než se čekalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v Německu po silném lednovém růstu v únoru o 0,5 procenta klesla. Pokles byl ale slabší, než čekali analytici, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 1,8 procenta. Data podle analytiků signalizují, že největší evropská ekonomika v prvním čtvrtletí možná rostla rychleji, než činily dosavadní odhady.

V únoru se snížila produkce v energetickém sektoru, stejně jako u spotřebního a kapitálového zboží. Rostlo naopak stavebnictví.

„Průmysl měl obecně relativně dobrý začátek roku, ačkoli sezonní faktory vedly k posunu ve výrobě a stavebnictví těžilo z mírné zimy,“ uvedlo ministerstvo. To zároveň zpřesnilo údaje za leden, kdy výroba vykázala růst o 2,3 procenta, místo původně hlášených 3,3 procenta.

Německá ekonomika, na které je závislá i řada českých firem, vzrostla za celý loňský rok o 1,7 procenta po předloňském růstu o 1,6 procenta. Zaznamenala tak nejsilnější výkon za poslední čtyři roky.

Vývoj průmyslové výroby v NěmeckuDe Industrial Production

Podle analytika Jonathana Loynese ze společnosti Capital Economics jsou data o únorové průmyslové výrobě solidním základem pro první čtvrtletí. Německá ekonomika by podle jeho předpokladů mohla zrychlit čtvrtletní růst na 0,7 procenta z 0,3 procenta v předchozím kvartálu.

Ekonom společnosti DekaBank Andreas Scheuerle poznamenal, že při pohledu na lednová a únorová data vypadá situace dobře a průmyslová výroba směřuje vzhůru. „Nikdo by to ale neměl brát jako zaručený úspěch i pro zbytek roku. Problémy na světových odbytištích ještě nejsou vyřešené,“ upozornil Scheuerle.

Německé ministerstvo hospodářství v úterý uvedlo, že zakázky tamních průmyslových podniků v únoru klesly o 1,2 procenta, což byl nejvýraznější propad za šest měsíců. Důvodem byla nižší poptávka ze zahraničí, zvláště ze zemí eurozóny.