Ranní check: Agrofert rekordně dodával státu, Reed Hastings odchází z funkce šéfa Netflixu

Koncern Agrofert má za sebou rekordní rok, když získal státní zakázky v hodnotě téměř deset miliard korun

Koncern Agrofert má za sebou rekordní rok, když získal státní zakázky v hodnotě téměř deset miliard korun Zdroj: E15

Společnost Microsoft
Společnost Microsoft
3
Fotogalerie
  • Agrofert loni získal státní zakázky za 10 miliard
  • Propouštění technologických gigantů pokračuje
  • Reed Hastings odchází z funkce šéfa Netflixu
  • Sberbank vrhne na trh miliardový balík půjček

Dobré ráno! Je jednadvacátý den roku, svátek má Běla. V tento den byl roku 1930 zprovozněn první světelný semafor v Praze, a to na křižovatce Václavského náměstí s Jindřišskou a Vodičkovou ulicí.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Agrofert loni získal státní zakázky za 10 miliard

Koncern Agrofert má za sebou rekordní rok, když získal státní zakázky v hodnotě téměř deset miliard korun. Svůj předchozí rekord holding překonal trojnásobně. Uvedla to společnost Datlab. Jednou ze zakázek koncernu Agrofert byla dodávka biopaliv pro státní společnost Čepro za 3,4 miliardy korun, kterou získala během prosince jeho dceřinná společnost Preol. Ten také během roku dodal bez veřejné zakázky biopaliva za 3,9 miliardy korun.

Propouštění technologických gigantů pokračuje

Matka Googlu společnost Alphabet propustí přes 12 tisíc lidí, což je zhruba šest procent z její celosvětové pracovní síly. Zařadila se tak k dalším technologickým gigantům, které se rozhodly řešit krizi vyhazovem. Před pár dny oznámila velké propouštění i softwarová společnost Microsoft, která se rozloučí s 10 tisíci zaměstnanci. 

Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
• Videohub

Reed Hastings odchází z funkce šéfa Netflixu

Dvaašedesátiletý americký miliardář Reed Hastings se loučí s pozicí výkonného ředitele Netflixu, tedy společnosti, kterou před více než čtvrtstoletím spoluzaložil a vybudoval z ní nadnárodní kolos s ročním obratem kolem třiceti miliard dolarů. Hastingse ve funkci nahradí dosavadní provozní ředitel podniku Greg Peters. V čele streamovacího gigantu zůstává také druhý CEO Ted Sarandos. 

Sberbank vrhne na trh miliardový balík půjček

Padlá Sberbank nabídne trhu další velkou porci úvěrů. Tentokrát těch, které se příliš nepovedly a dlužníci jsou v prodlení se splátkami. Balík takzvaných klasifikovaných úvěrů bude čítat půjčky v řádu až několika miliard korun. Výtěžek bude ovšem podle poradců dramaticky odlišný od nominální hodnoty půjček, potenciálně velmi riziková aktiva zřejmě skončí v majetku velkých domácích hráčů z řad nebankovního byznysu.

Stane se dnes:

  • Francouzská levicová strana Nepodrobená Francie (LFI), pořádá protestní pochod proti důchodové reformě navrhované prezidentem Emmanuelem Macronem.
  • Prokurdská organizace ve Švédsku svolala na dnešek demonstraci proti vstupu země do NATO. Turecko žádá vydání řady kurdských aktivistů žijících ve Švédsku výměnou za to, že členství Švédska v NATO schválí.
  • Výsledky volebního modelu pro druhé kolo prezidentských voleb agentury STEM, který zveřejní CNN Prima News.