AFI rozjede zástavbu brownfieldu Vysočan

stavba

stavba Zdroj: profimedia.cz

Někdejší průmyslový sever Prahy by měl příští rok začít ožívat. Po několikaletém odkladu chce na území brownfieldu někdejších výrobních hal ČKD ve Vysočanech a v Hloubětíně začít stavět izraelský developer AFI Europe. A má jít o rozsáhlý projekt celkem na 15 hektarech, nazvaný AFI City.

Podle dokumentace předložené úřadům k posouzení vlivu projektu na životní prostředí má AFI City tvořit celkem 14 budov. V deseti z nich budou převážně kanceláře, čtyři domy zaplní byty. Kromě toho slibuje developer výstavbu mateřské školy, zahradní restaurace a fitness. Předpokládanou výši investice ale firma odmítla zveřejnit, nicméně by se měla pohybovat ve stamilionech korun.

Stavět by se mělo v sedmi etapách, přičemž první mají přijít na řadu už příští rok kanceláře. AFI Europe ve svých záměrech počítá s tím, že tři budovy budou v provozu už v roce 2016. Návrh celého projektu je dílem ateliéru CMC Architects. Nejvyšší dvě kancelářské budovy by podle plánů měly dosahovat do výšky 19 a 13 nadzemních podlaží.

Pozemky v sousedství AFI Europe mají už několik let nakoupené i další developeři, které v plánovaném rozmachu zastavila finanční krize.

Nejblíže realizaci je v tuto chvíli výstavba druhého pražského velkoobchodu s nábytkem XXXLutz v Kolbenově ulici. Rakouský řetězec chce zahájit výkopové práce příští rok.

Zhruba stejně rozsáhlé území jako AFI Europe vlastní developerská firma Codeco. S výstavbou prvních komerčních budov čeká na první nájemce, kteří se však do této zatím zanedbané části metropole, kde se o víkendech konají bleší trhy, nehrnou. Stejně tak zamrzl například projekt na výstavbu šesti tisíc bytů v brownfieldu někdejší továrny Praga.

Investoři mají v metropoli nachystanou řadu projektů ve velkých rozvojových územích, jako jsou například Rohanský ostrov, Masarykovo nádraží, brownfield Waltrovka či smíchovské a žižkovské nádraží a Bubny. Jejich rozjezdu ve většině případů brání územní plán, jehož změny se projednávají již několik let, ale také velmi slabá poptávka nájemců z řad velkých zahraničních firem, a tedy i značně omezená možnost financování projektů bankami.

Doron Klein: Hlavní je teď pro nás komerční výstavba v Česku a Rumunsku