Amazon zřídí u Prahy obří sklad pro západní Evropu

Amazon

Amazon Zdroj: CC BY 2.0: Sean MacEntee

Americký internetový kolos Amazon se rozhodl svou expanzi do České republiky dávkovat. Oficiálně už oznámil, že ještě letos otevře nedaleko pražského letiště centrum pro vrácené zboží z Německa. Jak už však deník E15 napsal dříve, aktivity firmy v Česku tím rozhodně nekončí.

Druhý projekt svým rozměrem výrazně předčí centrum pro německé vratky. „Půjde o velký sklad pro zásobování západní Evropy,“ řekl zdroj obeznámený s děním kolem Amazonu. Areál, v němž vznikne nejméně tři tisíce pracovních míst, chce mít Amazon hotový do roka. Horkým kandidátem jsou pozemky u obce Jeneč na západ od Prahy. Druhou možnou lokalitou pro sklad je nedaleká Dobrovíz.

Třetí projekt Amazonu konečně potěší všechny, kdo touží po objednávkách z domény Amazon.cz, která však zatím zájemce přehazuje jen na evropský web obchodu. Podle zdroje se totiž chystá výstavba dalšího obřího logistického centra, tentokrát pro střední a východní Evropu. A tím i vstup Amazonu na trhy v regionu. „Relevantní lokalita pro tento sklad je určitě Brno,“ poznamenal zdroj. Stejně tak je prý možné, že logistické centrum může vzniknout v Bratislavě. Další sklady postaví Američané pravděpodobně v Polsku.

Samotný Amazon zatím k plánům ve střední a východní Evropě mlčí s výjimkou již avizovaného centra pro vrácené zboží u Ruzyně. Expanze ale zapadá do ohlášené strategie firmy spočívající v pumpování peněz do nových skladů a oblastí. Kvůli těmto investicím byla společnost za druhé čtvrtletí ve ztrátě.

Centrum pro vrácené zboží, které si Amazon pronajme u letiště od developerské společnosti Panattoni, bude mít 25 tisíc metrů čtverečních a bude zaměstnávat kolem tisícovky lidí. Ve srovnání s plánovaným mezinárodním skladem u Prahy je to ale trpaslík. Chystané sklady mají mít kolem sta tisíce čtverečních metrů. Logistický areál pro střední a východní Evropu nebude menší.

Soupeření o Amazon mezi Jenčí a Dobrovízem je také soubojem mezi konkrétními developery, společnostmi Goodman a Panattoni. Želízkem v ohni Goodmanu je Jeneč. Tamních 42 hektarů pozemků sice ještě patří developerské firmě Skanska Property, avšak Goodman si je už rezervoval. Výhoda parcel spočívá v tom, že mají z předchozích let územní rozhodnutí i stavební povolení. Zastupitelstvo Jenče si jen při jednání se zástupci Goodmanu a Skansky vyžádalo zpracování nové hlukové studie.

Proti tomu společnost Panattoni nabízí Amazonu volné parcely ve svém dobrovízském areálu Panattoni Park Prague Airport, který může rozšířit ještě zhruba o sto tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. „Územní rozhodnutí pro tuto lokalitu bylo vydané, stavební povolení je však zatím jen pro některé stavby,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu Hostivice Vojtěch Budil.

V případě středoevropských skladů Amazonu připadají do úvahy rozsáhlé pozemky, které u Brna vlastní developer CTP. Šéf společnosti Remon Vos sice v nedávném rozhovoru pro týdeník Euro jednání s Amazonem nepotvrdil, avšak podle zdrojů Eura už sondování probíhá.