Americká realitní síť Era zkouší v Česku nový start

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Čtvrtinový podíl na českém trhu. O tak ambiciózním cíli ještě v roce 2009 – tři roky po svém vstupu – mluvili představitelé americké realitní sítě Era. Místo toho se ale podnik s několika málo pobočkami dostal do vleklé krize a bojoval o přežití. Nyní Era, která působí ve 42 zemích světa, proklamuje, že vstává z mrtvých a chystá novou expanzi.

Děje se tak poté, co se původní američtí majitelé rozhodli soustředit na byznys výhradně v USA. Licenci pro Česko proto předali novým domácím vlastníkům v čele s Tomášem Kučerou a Jiřím Šimonem, kteří dosud řídili menší „realitku“ Original Reality.

„Koupit si zahraniční, a zejména americkou, franšízu ještě není recept na úspěch,“ řekl na letošním ročníku Realitního summitu ředitel Českého institutu pro franšízing Jaroslav Tamchyna. Důležité podle něj je najít schopné lidi, kteří přizpůsobí kulturu zahraniční sítě domácímu prostředí.

Bez valného úspěchu vstoupila na český trh v roce 2010 další mezinárodní „realitka“ Coldwell Banker, která je – stejně jako Era – součástí amerického koncernu Realogy. Podobně jako teď Era, i Coldwell Banker ohlásil loni nový start, jehož výsledky jsou ale rozpačité. Síť má v Česku podle vlastních údajů pět poboček, tedy ještě méně než Era, která hlásí devět otevřených kanceláří.

Obrázek je však nutné doplnit také o realitní sítě, kterým se daří. Na prvním místě je to Re/max, další firma pocházející ze Spojených států. Do Česka přišel Re/max v roce 2005, rok před Erou. Firma má nyní na tuzemském trhu více než stovku kanceláří. Příkladem zahraniční sítě, které se též podařilo v Česku prosadit, je Century 21, rovněž sestra Ery, a Coldwell Banker ze skupiny Realogy. Century 21, která na český trh vstoupila v roce 2008, provozuje v Česku sedm desítek kanceláří.