Britští miliardáři začali investovat do půdy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Investice do zemědělské půdy ve Velké Británii poskytují výrazně vyšší výnosy než například uložení peněz do nemovitostí v centru Londýna. Movití Britové tedy podobně jako jejich čeští souputníci začínají objevovat kouzlo zhodnocování kapitálu na polích.

V hrabství Cambridgeshire se před osmi lety prodal pozemek o 227 hektarech za 2,8 milionu liber. Aktuálně jsou tato pole znovu na trhu. Tentokrát ovšem již za sedm milionů liber, uvedl deník Financial Times.

Ceny orné půdy ve východní Anglii se podle poradenské společnosti Savills v desetiletí od roku 2004 vyskočily o 277 procent. O dekádu dříve přitom anglická pole zdražila jen o 41 procent. Půdu v Británii kupují ve většině případů stále farmáři. Podobně jako v Česku se ale i na tamním trhu díky dobrým výnosům objevují čím dál častěji privátní i institucionální investoři z jiných oborů.

„Ačkoli bohatí jednotlivci tvoří jen 25 procent kupců farmářské půdy, ceny, které platí, zasahují celý trh,“ citoval Financial Times Jasona Beedella, šéfa výzkumu v konzultantské firmě Smiths Gore.

Takovýmto novým investorem do ornic je například vynálezce bezsáčkového vakuového vysavače a miliardář James Dyson. Přes 16 tisíc hektarů britské půdy koupila loni za 249 milionů liber také nadace Wellcome Trust.

Tahanice o půdu

Investoři sází na to, že ceny polí jsou podhodnocené. „Ceny zemědělské půdy se vyvíjí proticyklicky ke zbytku ekonomiky, takže se na půdu všichni vrhli, protože jí, podobně jako zlato, vnímali coby bezpečný přístav,“ uvedl Andrew Fallows, expert na půdu z realitní společnosti Carter Jonas.

Z velmi podobných důvodů jako v Británii se půda stává investičním hitem také v Česku. Nejvýraznější akvizici udělal v poslední době realitní magnát Radovan Vítek. Jeho CPI koupila v severních Čechách 20 tisíc hektarů a biofarmy.