Chceš byt v Praze? Postav si ho, město pomůže, chystá projekt spolkového bydlení

Pražští radní hledají způsob, jak zajistit dostatek bytů v metropoli. Snímek zachycuje Residence V Tower na Pankráci

Pražští radní hledají způsob, jak zajistit dostatek bytů v metropoli. Snímek zachycuje Residence V Tower na Pankráci Zdroj: Tomáš Jahoda

Pražští radní hledají způsob, jak zajistit dostatek bytů v metropoli. Snímek zachycuje Residence V Tower na Pankráci
Pražští radní hledají způsob, jak zajistit dostatek bytů v metropoli. Jednou z cest je, aby si lidé postavili bytové domy sami s částečnou pomocí města.
Projekt Dock společnosti Crestyl
Projekt Dock společnosti Crestyl
Projekt Dock společnosti Crestyl
10
Fotogalerie

Pražští radní hledají způsob, jak zajistit dostatek bytů v metropoli. Lidé by si například mohli stavět bytové domy sami s částečnou pomocí města. S tím počítá projekt spolkového bydlení zahrnující velké bytové domy s desítkami jednotek na městském pozemku. Financován má být speciálním úvěrovým produktem Komerční banky. Náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09) spolu s Pražskou developerskou společností ale uvedli, že spolky budou nakonec stavět jen malé domky, zatímco na velkých pozemcích má stavět město nebo družstva.

Pro pilotní projekty spolkového bydlení je podle Hlaváčka vytipováno osm až deset pozemků. „Myslíme tím menší pozemky. Ty větší bychom rádi zastavěli jako město nebo poskytli stavebním družstvům,“ řekl Hlaváček s tím, že například na Palmovce, kde by mohlo vzniknout 280 nájemních městských bytů, chce magistrát stavět sám.

Hlaváček spolkové bydlení označuje jako baugruppe, což je typ výstavby menších bytových domů, kdy se domluví skupina deseti patnácti lidí a svépomocí si postaví dům. „Když se podíváte na německé příklady, často jde o pozemky, se kterými si nikdo nevěděl rady. Vyžadovaly větší fištron a vyšší osobní nasazení,“ řekl s tím, že pak vznikají unikátní stavby.

Čtyřicetiletý úvěr

Projekt spolkového bydlení schválený zastupitelstvem má však větší ambice. Na městských pozemcích by spolky mohly postavit domy s desítkami bytů. Do spolku by bylo losem vybráno například padesát lidí a rodin a byl by určen developer manažer, tedy člověk, který by vše organizoval, a spolek by si vzal na stavbu úvěr.

„Máme s Komerční bankou dojednaný unikátní model financování, který spojuje přednosti klasického projektového financování a hypotečního úvěru,“ řekl předseda magistrátního výboru pro bydlení Pavel Zelenka (Praha sobě).

Úvěr má mít splatnost až čtyřicet let a nízké sazby. „Takový produkt zatím na trhu není a pro financování spolkového bydlení je obrovským přínosem, protože projekt významně zlevňuje,“ dodal s tím, že po menších pilotních domech by si dokázal představit větší projekty.

Férová cena při odchodu

Město v takovém případě poskytne pozemek, zřídí na něm až na 99 let právo stavby a samo získá část bytů pro své účely. Členové spolku mohou v průběhu času a generací hradit kromě nákladů na byt i poměrnou část pozemku, jehož hodnota bude pravidelně valorizována. Pro příklad, měsíční splátka bytu o velikosti 75 metrů čtverečních by se měla pohybovat kolem deseti tisíc korun při vstupních nákladech 500 tisíc korun.

Peníze za pozemek poputují do Fondu rozvoje dostupného bydlení, ze kterého bude město hradit přípravu dalších projektů, čímž se má zajistit udržitelnost městského bydlení. Spolek může pozemek zcela odkoupit a získat byty do osobního vlastnictví. Na rozdíl od družstev nepůjde podíl ve spolku jednoduše prodat. Nabídnout se musí nejprve k odkoupení městu, pak až na trhu. Členství ve spolku si lidé mohou přirozeně také předávat v rodině dál.

„Hodně jsme se soustředili na to, aby lidé, kteří do projektu vstoupí, měli záruku, že z něho mohou v různých životních etapách vystoupit a neztratit přitom investici,“ řekl Zelenka. „Vložené prostředky dostanou lidé vyplacené ve valorizované hodnotě podle toho, jak se změnila cena bydlení. Když zaplatíte půlku nákladů na byt, tak v případě, že ze spolku odejdete, získáte polovinu aktuální hodnoty bytu,“ dodal.

Jak přežít drahé byty? - Nový Magazín E15 >>>

Video placeholde
Jak přežít drahé byty • E15