Developer CTP vytlačuje banky ze svého dluhu. Vydal dluhopisy za deset miliard

Průmyslový a logistický park společnosti CTP v Ostravě.

Průmyslový a logistický park společnosti CTP v Ostravě. Zdroj: CTP

Finanční šéf CTP Richard Wilkinson přesměroval skupinu od bankovního financování k dluhopisům.
CTPark Prague North u dálnice D8.
Logistický a průmyslový park CTP v Boru u Tachova.
4
Fotogalerie

Investiční a developerská společnost CTP dál posiluje financování prostřednictvím bondů na úkor bankovního financování. Skupina aktuálně vydala nové dluhopisy za 400 milionů eur. To je podle současného kurzu více než deset miliard korun. Již v říjnu společnost upsala dluhopisovou emisi v hodnotě 650 milionů eur. 

„Vzhledem k naší strategii, jež spočívá v přesunu dluhového financování k převážně nezajištěnému dluhu, jsme vnímali jako dobrou příležitost vydat dluhopis se splatností tři roky,“ uvedl finanční ředitel CTP Richard Wilkinson. Nové tříleté bondy mají pevný roční kupon 0,625 procenta. 

Stejně jako v říjnu je to i v listopadu emise takzvaných zelených dluhopisů. Tedy bondů spojených s vlastnictvím ekologicky šetrných budov.

„Environmentální hlediska se v developmentu průmyslových budov zohledňují stále víc a víc, což dokládá řada mezinárodních certifikací, které získávají jednotlivé budovy v České republice i na nejvyšších úrovních. Certifikací procházejí také celá portfolia,“ řekla Lenka Matějíčková, specialistka na udržitelné stavby z inženýrské firmy Arcadis. 

CTP původně plánovala druhou emisi ve výši 350 milionů eur. Velký zájem investorů ale firmu přiměl emisi navýšit. „Už podruhé jsme velmi potěšeni rozsahem i šíří podpory pro emisi CTP. Naše druhá emise zelených dluhopisů nám umožní dále snižovat dluhové náklady,“ dodal Wilkinson. 

Většina ze zájemců o dluhopisy CTP jsou správci aktiv. Mezi ně patří například investiční fondy. Mezi kupci dluhopisů z první emise byla i Evropská centrální banka. Teritoriálně pochází více než třetina poptávky z Velké Británie a Irska. 

CTP provozuje ve střední Evropě sto průmyslových parků se 700 nájemci. Jádro byznysu skupiny je v Česku.

Velké průmyslové a logistické areály má po celé republice. Mimo jiné u dálnice D5 poblíž hranic s Německem, okolo Brna nebo v Ostravě. Majitelem CTP je realitní byznysmen Remon Vos.