Dobrovíz odložila rozhodnutí o Amazonu. Obec může získat miliony

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Scottish Government, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Zastupitelé Dobrovíze u Prahy dnes dohodu s developerem, který chce u obce postavit distribuční centrum amerického internetového obchodu Amazon, neschválili. Zůstávají sporné body, smlouvu také musejí posoudit právníci. Jednání bude pokračovat, zastupitelstvo by o dohodě mohlo hlasovat příští týden.

Starosta Marti Šafr lidi, kteří přišli na dnešní setkání v místním kulturním domě, upozornil, že jednání bude dlouhé a o smlouvě se bude hlasovat až na příštím zasedání zastupitelů. Konečný text dohody chce před schválením a podpisem zveřejnit na internetových stránkách obce.

„Ďábel je skrytý v detailu,“ komentoval to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který před návštěvou Dobrovíze jednal se zástupci Amazonu. Prý mají stále zájem sklady v Dobrovízi a u Brna otevřít. Podle ministra by mohli postavit i jakousi centrálu s lépe placenými místy. Mládek si uvědomuje, že ve skladu najdou práci hlavně lidé z Prahy, Kladna a Slaného. Někteří by mohli přijít i z Mostecka. To se místním moc nelíbí. Obávají se i přílivu cizinců.

Dobrovíz se podle Šafra s developerem domluvila na roční kompenzaci milion korun. Po dostavbě haly má také získat jednorázový příspěvek 8,5 milionu korun a získat novou čističku, kterou bude developer provozovat. Místní tak nebudou muset platit stočné. Pokud firma nevybuduje v dohodnutém termínu obchvat, bude platit sankci půl milionu korun měsíčně. Termín byl ale stanoven na konec roku 2015. Je tedy pravděpodobné, že hala bude více než rok provozována bez potřebné dopravní infrastruktury. „Rok bez obchvatu budeme muset vydržet,“ připustil starosta.

Lidé v Dobrovízi se obávají hlavně masivního nárůstu dopravy. Vláda projekt podporuje. Mládek podotkl, že kdyby byla taková příležitost na severní Moravě, byla by přijata mnohem pozitivněji. „Pořád nám vnucujete, jak je to výhodné, ale my si to nepřejeme. Tak to dejte tam, kde za to budou rádi,“ reagovala jedna z žen v publiku. Ministr přiznal, že by takovou variantu uvítal, ale není podle něj možná. „Investor potřebuje mít ten sklad, kde je to logisticky výhodné, to znamená tam, kde je letiště, tam kde jsou dálnice, rychlostní komunikace,“ podotkl. Vyvolal tím však další nevoli místních, kteří upozorňovali na to, že jim vadí už samotný provoz letadel.

Developer chce s výstavbou centra v Dobrovízi a další haly u Brna začít co nejdříve, aby byly připraveny na vánoční sezonu. Každá hala má mít rozlohu 95 tisíc metrů čtverečních. Práci tam má najít nejméně 1500 lidí, v předvánoční špičce ještě více. Spolu s chystaným skladem v Polsku mají tuzemská distribuční centra obsluhovat jak dosavadní evropské trhy, tak nové trhy v severní a východní Evropě.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává 97 tisíc lidí.