Finové nakupují v Praze další bytové projekty

projekt Koti Hyacint

projekt Koti Hyacint Zdroj: Crest Communications

Developer YIT Stavo vyrazil na nákupy. Společnost, jejímž většinovým majitelem je finský stavební gigant YIT a v Česku působí teprve čtyři roky, koupila v Modřanech svůj zatím největší pražský projekt na výstavbu téměř tří stovek bytů. Pozemek s plány na výstavbu šesti bytových domů získala od firmy ING Real Estate Development (RED), která z rozhodnutí své nizozemské centrály opouští český trh a snaží se rozprodat své před krizí nachystané projekty.

Původní záměr ING Modřanská alej přejmenoval nový developer na projekt Koti Hyacint a upravil s ohledem na aktuální poptávku dispozice uvnitř domů směrem k většímu počtu menších bytů. V první etapě postaví jeden objekt o 70 bytech. Její dokončení je plánováno na druhou polovinu roku 2014. YIT přislíbila, že v rámci výstavby zrekonstruuje veřejná prostranství mezi jednotlivými bloky.

Další projekt o stovce bytů ve čtvrté městské části Koti Braník, jehož výstavba odstartovala před pár měsíci, koupila YIT Stavo od firmy Orco. „Nakupujeme projekty i pozemky. V současné době máme v nějakém stádiu přípravy či dokončení pět projektů a další asi čtyři projekty chystáme,“ uvedl ředitel YIT Stavo Vladimír Dvořák. Firma, která vznikla spojením majoritní skupiny YIT s tuzemskou stavební firmou Euro Stavokonsult, se původně orientovala jen na menší rezidenční development.

projekt Koti Hyacintprojekt Koti Hyacint | Crest CommunicationsVizualizace projektu Koti Hyacint

„Začali jsme projekty o 30, 40 bytech, Koti Troja už jich má 83, Braník přes sto,“ doplnil Dvořák. Podle něho firma loni prodala na padesát bytů, letos už počítá s tím, že dosáhne v prodejích hranice stovky bytů. Od vstupu na trh si finsko-český developer klade za cíl připojit se k velké čtyřce stavitelů bytů, kde drží čelní místa převážně tuzemští giganti Central Group, Finep, Ekospol a původem švédská Skanska, kteří dohromady mají kolem 45 procent pražského trhu. O další umístění soupeří několik firem jako developerské větve stavebních kolosů Metrostav a Geosan či ambiciózní developer s izraelskými kořeny Sidi.

Podobně jako třeba Ekospol i YIT Stavo tvrdí, že nespoléhá na projektové financování od bank. „Máme vlastní zdroje od YIT Group. Prodeje bytů jdou ve Finsku nadále velmi dobře. Všechno tady developujeme pod YIT Stavo a nemáme speciálně založené projektové společnosti,“ dodává Dvořák.

Dvořák: Zájem o sauny jsme čekali větší

Finsko-český developer YIT Stavo vstoupil na trh s bydlením už na prahu finanční krize. Na druhou stranu ale s sebou netáhneme břímě draze nakoupených pozemků z minula, říká v rozhovoru E15 šéf firmy Vladimír Dvořák.

Vladimír DvořákVladimír Dvořák | Crest Communications

E15: Kupujete spíš volné pozemky, anebo připravené projekty?

Cílem je kupovat pozemky a rozvíjet je od začátku, nicméně situace na trhu je taková, že pozemků v Praze je hodně málo, takže většinou už mají nějakou přípravu. Zajímavé pozemky tedy často nakupujeme jako projekty, což pro nás samozřejmě není optimální. Na druhou stranu, má to výhodu, že už mívají alespoň územní rozhodnutí, protože povolovací procesy jsou opravdu dlouhé a nepředvídatelné.

E15: Jaký segment poptávky jste v tuzemsku podchytili?

Od začátku se pohybujeme ve středním segmentu, kvůli tomu nás třeba nezajímá centrum města. I když máme příznivé, ale ne nejnižší ceny, tak jsme k nim dali adekvátní standard vybavení bytů.

E15: Jaký mají Češi zájem o sauny, které k bytům nabízíte?

Očekávali jsme ho o něco vyšší. I když sauny nejsou drahé, poptávka se v projektech pohybuje v řádu jednotek bytů. Lidé raději místo věnují šatně a úložným prostorám. Nicméně sauny budeme dál nabízet.

Celý rozhovor si přečtěte v pondělním vydání deníku E15