Fondy České spořitelny udělaly čistku v Central Parku

Žižkovský projekt Central Park

Žižkovský projekt Central Park Zdroj: Anna Vackova, E15

Z vedení bytového projektu Central Park Praha, jehož vlastníkem jsou fondy spojené s Českou spořitelnou, zmizeli generální ředitel Radomír Němeček a jednatel Jiří Prášil. Právě Němeček přitom projektu, který se v minulosti potýkal se slabými prodeji a miliardovým zadlužením, pomohl k resuscitaci.

„S panem Němečkem jsme se rozešli smírně,“ připomněla nová jednatelka firmy Iveta Krausová. Důvodem Němečkova odchodu bylo mimo jiné snížení mzdových nákladů, protože nyní už společnost nemá funkci generálního ředitele. „K důvodům odchodu pana Prášila se nemohu vyjadřovat,“ dodala jeho nástupkyně.

Central Park se už několik let snaží napravit špatné dědictví, které mu vložili do vínku původní vlastníci projektu. Záměrem bylo vystavět na Žižkově luxusní komplex s více než pěti stovkami bytů. S krizí se ale ukázalo, že za původní ceny jsou tamní byty neprodejné. Nastalo tedy zlevňování. „Poslední úpravy ceníku se uskutečnily v únoru 2012. Nyní další úpravy neočekáváme,“ uvedla jednatelka.

Za metr čtvereční bytu v projektu se nyní v průměru platí sedmdesát tisíc korun, což je výrazně méně než na začátku. Přestože je to mnohem níže, než činila původní cenová úroveň, tak si vedení projektu věří, že nakonec neprodělá.
„Zatím nemáme důvod očekávat ztrátu. Ceny jsou nastavené tak, aby obsahovaly i přiměřenou marži,“ říká Krausová.
Kumulovaná ztráta projektu činila na konci minulého roku 1,2 miliardy korun. Dluh u České spořitelny a UniCredit Bank se podařilo ve stejném období stáhnout meziročně zhruba o čtvrtinu na 1,7 miliardy.

Faktem je, že nové ceny pomohly prodeje Central Parku nastartovat, a to mimo jiné díky silnému přispění ruských klientů. K prodeji už nyní v areálu zbývá necelá stovka jednotek. „Předpokládáme, že do konce roku 2014 budeme mít vyprodáno,“ uzavřela jednatelka Central Parku.