Gumárenský magnát Šlemr si staví na Malé straně galerii

Malá strana (pohled z Petřína)

Malá strana (pohled z Petřína) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Aqwis via Wikimedia

Spolumajitel České gumárenské společnosti Oldřich Šlemr se rozhodl přetavit svou vášeň pro umění do výstavby vlastní galerie. Na pražské Malé Straně vybuduje v ulici Tržiště na dohled od americké ambasády galerii kombinovanou s luxusními byty. Aktuálně shání pro projekt územní rozhodnutí.

V současnosti se na pozemku nachází objekt v havarijním stavu, který má být v rámci přípravy stavby odstraněn, stojí v dokumentaci projektu zaslané úřadům. Galerie v přízemí bude zabírat 140 metrů čtverečních. Nad ní bude v prvním patře byt o sto metrech čtverečních. Nad ním bude ještě jeden luxusní mezonet o 172 metrech čtverečních. Architektonické řešení novostavby pochází z ateliéru architekta a děkana Fakulty architektury ČVUT v Praze Ladislava Lábuse.

Šlemr není zdaleka jediným byznysmenem, který se rozhodl investovat své prostředky do realit a umění. Jak už deník E15 informoval minulý týden, rozšířil své umělecké portfolio také nejbohatší Čech Petr Kellner. Koupil totiž sbírku obrazů České pojišťovny.

Oldřich Šlemr je ve světě byznysu známý jako spoluvlastník holdingu ČGS. Ten ovládá s Tomášem Němcem. Do jejich impéria mimo jiné patří výrobce pneumatik Mitas nebo producent technické pryže Rubena. Holding má rozsáhlé aktivity také v zahraničí. Vyrábí například v USA, Mexiku a v Rusku. Tržby skupiny předloni už nebyly daleko od 17 miliard korun, v čistém Šlemr s Němcem vydělali 1,7 miliardy. Právě nemovitosti se v poslední době staly oblíbenou investicí podnikatelů typu majitelů ČGS.

Realitní byznys láká miliardový kapitál z jiných oborů
Investice do nemovitostí jsou stále populárnější i mezi podnikateli z jiných oborů. Jako příklad slouží stavební projekt gumárenského magnáta Oldřicha Šlemra. „Malá Strana díky své historii a atmosféře patří k nejoblíbenějším, ale zároveň nejdražším lokalitám v Praze. Nových projektů zde vzniká jen velmi málo, většinou dochází pouze k rekonstrukci stávajících činžovních domů,“ uvedl Petr Šula z poradenské společnosti Professionals.
Cena nových bytů v této části metropole se podle něj běžně pohybuje nad sto tisíci korunami za metr čtvereční. Hodnota malostranských nemovitostí je podle Šuly stabilní a omezená nabídka do budoucna zaručuje, že ceny tamních realit určitě klesat nebudou.
„Realitní trh v posledních letech zaznamenal určitý útlum, nicméně dlouhodobě ceny nemovitostí stoupají a patří mezi stabilní možnosti investic. Pokud navíc najdete pro svou investici dobrou lokalitu a nakoupíte za přiměřenou cenu, tak můžete mít buď stabilně investované prostředky, nebo se ziskem prodat,“ dodal Šula. Pro byznysmeny z jiných oborů jsou tak nemovitosti dobrou investicí k rozložení rizik.