Investoři si chystají miliardy na tuzemské reality, lákají je hlavně kanceláře

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: passerinvest.cz

Investice do podnikatelských nemovitostí se letos budou – obdobně jako loni – pohybovat kolem miliardy eur. Na Česko cílí i zcela noví zahraniční investoři. Je možné očekávat také novou vlnu aktivity německých fondů, vyplývá z predikcí realitních poradenských firem.

„Investiční poptávka může růst jako výsledek očekávání, že ekonomický růst nabere obrátky,“ předpovídají konzultanti ze CBRE.

Nejlákavějším investičním artiklem zůstanou kancelářské budovy, odhaduje poradenská firma DTZ. Následovat budou obchodní centra, ačkoli jich je na prodej málo – trh už od podzimu očekává prodej pražské Fashion Areny. Podle DTZ roste též atraktivita skladových areálů, protože logistický trh vykazuje dobré výkony.

„Na rozdíl od zbytku Evropy budou nadále aktivní tuzemští investoři a fondy – ostatně ve druhé polovině loňského roku vznikla řada nových fondů, které budou chtít realizovat první akvizice i s ohledem na nové klienty, objevují se i noví privátní investoři a realitní společnosti,“ uvedla vedoucí výzkumu DTZ Lenka Šindelářová.

Nejvýznamnejší transakce s podnikatelskými nemovitostmi v roce 2013Nejvýznamnejší transakce s podnikatelskými nemovitostmi v roce 2013 | CBRE/E15

Mezi bedlivě sledované tuzemské hráče bude nepochybně patřit fond společnosti ECP Real Estate, kterou spoluvlastní expremiér Mirek Topolánek. Firma na podzim uvedla, že hodlá do českých nemovitostí nasypat kolem dvou miliard korun.

Nejlepší výnosy ze špičkových realit zůstanou podle CBRE stabilní. U kanceláří a obchodních center nyní nejlepší výnosy činí 6,25 procenta ročně, u průmyslových realit osm procent. DTZ ovšem odhaduje, že vzhledem k sílící poptávce investorů po administrativních centrech klesne jejich špičková výnosnost na šest procent.

Faktem ale zůstává, že výnosovou špičku tvoří jen velmi málo nejkvalitnějších nemovitostí. CBRE proto předpovídá, že nůžky ve výnosech mezi nejkvalitnějšími a ostatními komerčními realitami se budou dále rozevírat. „To je zvláště případ pražského kancelářského trhu,“ připomněla CBRE.