Kancelářský byznys mění známkování objektů, starší budovy zlevní

Pohled do atria komplexu

Pohled do atria komplexu Zdroj: E15 - Michael Tomes

Velké poradenské firmy v realitách chystají zásadní změnu klasifikace administrativních prostor. Tedy ukazatele, který ovlivňuje nájemné i výnosy. Důvodem je zastarávání řady budov, přestože před lety patřily mezi špičku. „Co byl před dvaceti lety výkřik moderní techniky, už dnes svou funkci neplní,“ uvedla Radka Novak, vedoucí kancelářského týmu Cushman & Wakefield v Praze.

Konzultanti proto nyní pilují novou metodu a kritéria pro posuzování administrativních center. Jde hlavně o to, kdo bude ještě patřit do nejvyšší kategorie A, a kdo už spadne do „béčka“. „Spektrum béčkových budov se rozšíří, protože všechny budovy v kategorii A nebudu schopny svou technologickou pozici ustát,“ poznamenala Novak.

Současně připouští, že nová klasifikace je citlivá záležitost. Ovlivní totiž výši nájemného i ceny nemovitostí. Detaily nového hodnoticího systému představí sdružení poradenských firem Prague Research Forum příští týden.

Na třicet procent moderních kancelářských ploch v Praze vzniklo mezi roky 1999 a 2003. Dalších třicet pět procent bylo postaveno v letech 2004 až 2008. Životnost administrativních center z hlediska technologií, vnitřního uspořádání a vybavení odhadují poradci na deset let. A vybízejí majitele, aby se ještě před koncem „trvanlivosti“ rozhodli, co se svými kancelářemi podniknou dál.

„Majitelé se mohou rozhodnout buď pro kompletní rekonstrukci budovy, díky které ji mohou omladit o sedm až osm let, anebo zvolí rekonstrukci částečnou. Toto rozhodování se bude v nejbližších dvou letech týkat například zhruba dvou třetin kancelářské plochy v Praze,“ dodala šéfka kancelářského týmu v Cushman & Wakefield. Ani rekonstrukce ale podle ní nezabrání tomu, že inkasované nájemné za takovéto kanceláře už bude nižší než dříve.