Komerční reality v Česku rostou. Investoři loni utratili přes 55 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: PointPark, PointPark Properties,

Tuzemský trh s komerčními nemovitostmi v Česku raketově vzrostl. Loni investoři utratitili 1,99 miliardy eur (55,4 miliardy korun), což je meziročně o 96 procent více. V celém regionu střední Evropy vzrostly investice do tohoto typu nemovitostí meziročně o 41 procent na 7,3 miliardy eur (203 miliard korun). To je zároveň nejvíce za posledních sedm let.

„V České republice letos poprvé v historii směřovalo nejvíce investic do průmyslových nemovitostí. S celkovým podílem 37 procent se jedná o výjimečný výsledek a svědčí to o důvěře investorů v pozitivní vývoj české ekonomiky. Prim hráli - jak v tomto segmentu, tak i celkově - američtí investoři, kteří zde loni utratili přes 700 milionů eur,“ poznamenal vedoucí investičního týmu v Cushman & Wakefield Jiří Fousek. V rámci celého regionu byly nejpoptávanější kancelářské budovy.

V regionu střední Evropy přibývá aktivních investorů, kromě zavedených evropských a amerických firem a fondů se loni ve větší míře zapojil i kapitál z Asie a Středního východu.

Aktivita ve střední Evropě sílí

„Střední Evropa se stala nedílnou součástí všech celoevropských investičních strategií. Je to hlavně zásluhou Varšavy, aktivita však jednoznačně sílí ve všech středoevropských zemích,“ podotkl James Chapman, partner a vedoucí středoevropského investičního týmu společnosti Cushman & Wakefield. Podle něj region nabízí kvalitní nemovitosti a silné nájemní trhy.

Největší loňskou transakcí byl prodej 11 logistických parků včetně největšího českého logistického parku VGP Park Horní Počernice z portfolia skupiny VGP. Za 523 milionů eur (14,56 miliardy eur) je koupila developerská společnost PointPark Properties (P3).

Loni v Česku vyrostlo nejvíce skladů a hal od krize
Developeři v loňském roce v Česku dokončili celkem 354 100 metrů čtverečních skladových a výrobních ploch, což je nejvíce od předkrizového roku 2009. V meziročním rovnání jde o 32procentní nárůst. Vyplývá to z předběžných údajů sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum (IRF).
Největší podíl (35 procent) měla na výstavbě Praha a její nejbližší okolí, kde loni vyrostlo 125 600 metrů čtverečních nových industriálních a výrobních ploch. Dalších 60 700 metrů čtverečních ploch bylo dokončeno ve středních Čechách. Třetí a čtvrtý nejvyšší podíl objemu průmyslových novostaveb připadá na Plzeňský a Jihomoravský kraj. Postavilo se tam 55 500 metrů čtverečních, resp. 48 400 metrů čtverečních nových ploch.
Největším loni dokončeným projektem byla hala o rozloze 39 tisíc metrů čtverečních, kterou nedaleko Prahy u dálnice D8 pro společnost VF Corporation postavil developer P3.
Dalších 331 500 metrů čtverečních ploch je podle IRF ve výstavbě. Největším objektem ve výstavbě je nyní sklad pro společnost Amazon s rozlohou sto tisíc metrů čtverečních, který se staví v blízkosti pražského letiště.