Levná koruna zamává realitním trhem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Finep

Při vyjednáváních o nájmech za moderní kanceláře, obchodní prostory i sklady může být už brzy atmosféra na trhu výrazně napjatější než teď. Důvodem je rozhodnutí České národní banky oslabit kurz koruny. Za nové podnikatelské nemovitosti totiž firmy zpravidla platí v eurech, zatímco tržby často inkasují v českých korunách. Znamená to mimo jiné, že za nájemné budou platit více než doposud.

Jestliže se kurz koruny k evropské měně bude držet na úrovni kolem současných 27,3 koruny, bude to pro nájemce znamenat zvýšení nákladů zhruba o šest procent, vyplývá z propočtů Cushman & Wakefield. To je podle slov partnera v průmyslovém týmu Cushman & Wakefield Jaroslava Kaizra hodnota, kterou by trh ještě mohl vstřebat. Ovšem při kurzu kolem 28 korun za euro a bez současného hospodářského růstu by nastal skutečný problém.

Bolavou hlavu budou mít například obchodníci v nákupních centrech. „Je jasné, že nájemci si na to musejí nějak vydělat. Buď zvýší ceny, nebo si sníží marže. Oba způsoby negativně postihnou hospodaření obchodníků, což může vyvolat diskuze s vlastníky projektů o podmínkách nájemního vztahu,“ soudí Martin Šimek, vedoucí správy nákupních center v Cushman & Wakefield. Tlaky na snížení nájemného nebo zmenšování pronajatých ploch se mohou objevit také v moderních kancelářích nebo skladech. Zda nakonec všichni ustojí slabší korunu bez škrábanců, závisí podle Kaizra na obnovení růstu ekonomiky.

„Ještě hůř na tom budou například logistické firmy,“ soudí Milan Korbelář z oddělení průmyslových realit konzultantské firmy Jones Lang LaSalle.

Přepravcům se navíc kromě nájemného prodraží také pohonné hmoty. Ty totiž patří mezi komodity, jejichž ceny začaly po intervenci centrální banky růst. Naopak v klidu by podle Korbeláře měli být z hlediska plateb nájemného výrobci, kteří například dodávají svým matkám v zahraničí. Developeři si problémy kvůli koruně nepřipouštějí. „Neočekáváme významnější dopad aktuálního vývoje české koruny vůči euru na ceny nájmů, respektive rentabilitu komerčních nemovitostí,“ uvedl Martin Danko, mluvčí skupiny Penta, která v Praze staví kanceláře.

Podobně se na věc dívají také ve skupině CTP, která v Česku provozuje nejvíce skladů a průmyslových hal. „CTP vlastní celkem 2,1 milionu čtverečních metrů pronajímatelné plochy a neočekáváme, že by mělo dojít k diskuzím s našimi nájemci o změnách výše nájemného,“ sdělil finanční ředitel firmy Radek Zeman.