Nejdražší kanceláře na světě jsou v Londýně

Rue du Rhône, Ženeva

Rue du Rhône, Ženeva Zdroj: CC BY 2.0: Anura via Flickr

Central, Hong Kong
Finance Street, Peking
Fifth Avenue, Midtown Manhattan, New York
Raffles Place/Marina Bay, Singapur
Marunouchi, Tokio
8
Fotogalerie
Za metr čtvereční nejdražších kanceláří v Londýně zaplatí firmy ročně v přepočtu přes 42 000 korun. To je přibližně pětkrát více, než kolik vyžadují majitelé za nejlepší kanceláře v Praze. Vyplývá to ze srovnání poradenské společnosti Jones Lang LaSalle.

„Kancelářský trh v Praze je jedním z nejstabilnějších trhů, úroveň dosahovaného nájemného na pražském trhu však nepatří mezi nejvyšší v Evropě,“ uvedl Ondřej Novotný, vedoucí oddělení průzkumu trhu Jones Lang LaSalle.

Zlatý důl měli pražští vlastníci administrativních center na začátku 90. let. Tehdy podle Novotného kvůli nedostatku moderních kanceláří inkasovali za metr čtvereční a měsíc až 32 eur, tehdy samozřejmě v německých markách. Nyní činí nejvyšší nájemné v Praze maximálně 20,5 eura za metr čtvereční a měsíc.

Roky se na předních místech žebříčku nejdražších světových kanceláří umisťovalo Tokio. Nyní mu však patří „jen“ desáté místo.

„Tokio bylo po mnoho let jedním z nejdražších trhů kancelářských ploch na světě, bylo však těžce zasaženo globální finanční krizí a ostatní asijská centra jej v žebříčku předstihla,“ poznamenal ředitel oddělení průzkumu trhu Jones Lang LaSalle Jeremy Kelly.

Nájemné v nejlepších lokalitách světových metropolích žene nahoru hlavně poptávka z finančního a technologického sektoru. Drahé kanceláře těží v těchto místech z nedostatku dostupných ploch, což jim propůjčuje auru exkluzivity. To následně do těchto lokalit přitahuje také další firmy včetně luxusních obchodů, hotelů a zábavního průmyslu.

Nejdražší světové kancelářské lokality:
Lokalita Nájemné (v dolarech za metr čtvereční a rok)
St James’s, Londýn 2088
Central, Hong Kong 1744
Finance Street, Peking 1475
Rue du Rhône, Ženeva 1249
Menlo Park, Silicon Valley, Kalifornie 1195
Oblast kolem Kremlu, Moskva 1152
Fifth Avenue, Midtown Manhattan, New York 1119
Raffles Place/Marina Bay, Singapur 1109
Zlatý trojúhelník, oblast kolem Champs Elysées, Paříž 1066
Marunouchi, Tokio 1055

Zdroj: Jones Lang LaSalle