Praha poskytne pozemky pro družstevní byty

Video placeholde

Pražští zastupitelé schválili záměr výstavby družstevního bydlení s účastí hlavního města. Záměr počítá s tím, že by Praha pronajímala pozemky bytovým družstvům výměnou za možnost část bytů využít pro účely své bytové politiky. Program má být určen pro středně příjmové skupiny lidí, kteří si v současné bytové situaci nemohou v metropoli dovolit byt za tržní cenu a zároveň nesplňují podmínky k získání obecního bytu. Při družstevní výstavbě by členové družstva platili pouze náklady na stavbu bez marže developera a ceny pozemku.

"Plán spočívá v tom, že Praha by poskytla pozemky vhodné pro družstevní bytovou výstavbu a zároveň by se účastnila při založení bytového družstva. Tím by mohly vzniknout cenově výhodnější byty pro družstevníky, mladé osoby, které nedosáhnou na hypotéky a zároveň by tím vznikl segment bytů, které by byly k dispozici městu a městským částem," řekla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

Družstevní výstavba by mohla koncovou cenu bytu snížit až o třetinu. Na konci března byla podle statistik developerských společností průměrná cena nového bytu v Praze 104 666 korun za metr čtvereční. Od poloviny roku 2015 nové byty v Praze zdražily o 88 procent.

Institut plánování a rozvoje (IPR) nyní připravuje mapu pozemků v majetku města, které jsou vhodné pro bytovou výstavbu. Právě ty by měly sloužit k podpoře družstev. Zároveň se už přihlásily městské části, například Praha 12 nebo 13, s nabídkou vhodných parcel ve svojí správě.

Družstva by město vybíralo na základě koncesního nebo jiného výběrového řízení. Vybranému subjektu by poskytlo pozemek nejprve na základě práva stavby a po jejím skončení dlouhodobého pronájmu. Ten nebude bezplatný, ale měl by být výhodný pro město i družstvo. Na samotnou stavbu si družstvo vezme bankovní půjčku. Družstevníci běžně jako vstupní vklad zaplatí 25 procent ceny bytu a zbytek, tedy poměrnou část z celkového úvěru, postupně splácí. Město by bylo zakládajícím členem družstva.

Dokument schválený zastupiteli je zatím záměrem. "To znamená, že budou podrobně rozpracovány dokumenty tohoto záměru. Vytvoříme pracovní skupinu, eventuálně komisi rady, chceme oslovit odborníky, kteří nám pomohou zpracovat právní a ekonomické dokumenty. Předpokládám tuto práci přes prázdniny," řekla Marvanová. Zastupitelé by dokument mohli projednat na zářijovém či říjnovém zasedání zastupitelstva.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města to chce řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizací městských bytů či právě podpora družstevní výstavby.

Nový magazín E15 „Jak vydělat na pronájmu“ objednávejte zde >>>

Video placeholde
• E15