Realitní investice spadly v Česku o 70 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Investice do podnikatelských nemovitostí vykázaly za loňský rok v České republice silný propad. Poradenské firmy se sice ve svých číslech kvůli odlišné metodice mírně liší, shodují se ale na poklesu trhu zhruba o 70 procent. Například podle konzultantů ze společnosti DTZ se loňské nákupy komerčních realit snížily na 583 milionů eur, tedy přibližně na 15 miliard korun. Toto číslo už není moc daleko od hodnot, které trh vykazoval v krizových letech 2009 a 2010.

Příčin neutěšeného výsledku na českém trhu je několik. „Obecně se snížila likvidita trhu s příchodem krize v eurozóně, zahraniční investoři byli výrazně méně aktivní než v roce 2011, financování bylo méně dostupné, nebyly uzavřeny výjimečné obchody typu prodeje realitních portfolií,“ řekl deníku E15 Dušan Šťastník z investičního oddělení poradenské firmy Jones Lang LaSalle.

Roli také hrála silná srovnávací základna z roku 2011. Tehdy táhla trh skupina CPI miliardáře Radovana Vítka, která předloni nakoupila nemovitosti za 16 miliard korun. Loni ale Vítek utratil za reality jen tři miliardy. „V hledáčku máme další zajímavé nemovitosti, jejichž nákup zvažujeme, ovšem v současnosti nemůžeme více prozradit,“ uvedla k letošním plánům mluvčí CPI Michaela Winklerová.

Mezi největší loňské obchody patřil prodej výškové budovy City Tower v Praze na Pankráci, kterou koupil holding Proxy-Finance finančníků Petera Vajdy a Václava Foglara. Významný obchod se uskutečnil rovněž s novým pražským sídlem Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Americká firma L88 ho získala od developerské společnosti Orco.

Letošní rok by pravděpodobně měl být pro investiční trh meziročně lepší, předloňský výsledek ale asi nepřekoná. „Letos očekáváme objem kolem jedné miliardy eur, podmínkou je pozitivní sentiment investorů vůči střední Evropě, do jisté míry i zmenšující se investiční příležitosti v Polsku,“ uvedl Alexandr Rafajlovič z investičního oddělení poradenské firmy Cushman & Wakefield.

„Potenciál pro český realitní trh představuje také budoucí aktivita penzijních fondů nastartovaná důchodovou reformou,“ soudí Lenka Šindelářová z konzultantské společnosti DTZ.