Realitní magnát Vítek pronikl do italské volební kampaně. Římanům chce postavit stadion

Byznysmen Radovan Vítek se v Itálii stal nejznámějším Čechem.

Byznysmen Radovan Vítek se v Itálii stal nejznámějším Čechem. Zdroj: profimedia.cz

Ani hvězdný Pavel Nedvěd, ani v Itálii žijící legendární fotbalový trenér Zdeněk Zeman, ale Radovan Vítek. To je nejčastěji zmiňované české jméno na Apeninském poloostrově. Miliardář, který vlastní stovky nemovitostí v desítce evropských zemí, se díky jedné ze svých investic v Římě dostal do centra pozornosti tamních fotbalových fanoušků i kampaně před hlasováním o nové vládě nad metropolí.

Šéf skupiny CPI Property Group dotáhl tento měsíc do vítězného konce nákup bývalého hipodromu Tor di Valle na jihu Říma. Pořídil jej za zhruba 50 milionů eur, téměř 1,3 miliardy korun.

Vítek získal podle italských médií 125 hektarů pozemků firmy Euronova zkrachovalého italského magnáta Luky Parnasiho, který navíc čelí trestnímu stíhání. S akvizicí se vrátil do hry i léta trvající a už téměř mrtvý záměr na vybudování nového fotbalového stadionu AS Řím pro čtyřicet tisíc lidí, na který je navázána výstavba komerčního centra a další infrastruktury za miliardy eur.

Vítek a jeho tým v Římě vedou v posledních měsících intenzivní jednání o tom, jak na pozemcích dostihového závodiště ležícího mezi moderní čtvrtí EUR a cestou k moři do Ostie vybudovat nový fotbalový svatostánek, který přitáhne další rozsáhlý development.

Když nový vlastník AS Řím, americký miliardář Dan Friedkin, dal loni najevo, že projekt stadinu v Tor di Valle je mrtvý, protože jednání s vedením Říma po téměř deseti letech nikam nevedou, Vítek se letos na jaře obrátil s nabídkou na majitele konkurenčního týmu Lazio Řím. Teď jsou však podle deníku La Repubblica opět v kurzu jednání s římskou primátorkou Virginií Raggiovou a s radou města.

„Chci, aby stadion vznikl, přejí si to město, fanoušci i obyvatelé. Je však nutné ukončit projekt v Tor di Valle, kde jsme smluvně vázáni. Společnost Euronova nedodala potřebné dokumenty, uzavřeme tyto plány a otočme stránku,“ řekla primátorka rozhlasové stanici Centro Suono Sport.

Pro Vítka to nezní jako dobrá zpráva. Jenže není vůbec jasné, jaké argumenty teď v roli čerstvého majitele obřího území předloží radním. Navíc primátorka Raggiová právě v těchto dnech ztratila kvůli štěpení ve vládní straně Hnutí pěti hvězd (M5S) většinu v radě města.

Jak píší italské noviny, není zdaleka jisté, zda odstoupení od projektu v Tor di Valle, který je stále prioritou města, v římské radě v nejbližších týdnech projde. Podle deníku La Repubblica rozplétání komplikované právní kauzy radní M5S děsí.

Čas na rozhodování se jim přitom krátí, komunální volby jsou už v říjnu. Opoziční kandidát na primátora Carlo Calenda rozjel kampaň, která slibuje vybudovat do pěti let římský stadion poblíž vlakového nádraží Tiburtina. Hnutí pěti hvězd tak musí Římanům urychleně ukázat místo, kde se pod jeho vedením dočkají léta slibovaného svatostánku.