Rockwool letos dokončí modernizaci závodu v Bohumíně

kamenná minerální vlna

kamenná minerální vlna Zdroj: Rockwool

Výrobce kamenné minerální vlny určené pro stavební a technické izolace Rockwool letos dokončí rozsáhlý projekt modernizace výrobní linky ve svém bohumínském závodě. Výsledkem modernizace bude mírný nárůst výroby a především zefektivnění stávající výrobní kapacity. „V loňském roce jsme vytvořili sedmdesát nových pracovních míst a letos k nim přidáme dalších 15 nových míst,“ říká Josef Mik, marketingový manažer společnosti Rockwool ČR a SR, která zaměstnává přes 230 pracovníků.

V uplynulých dvou letech už firma do bohumínského závodu investovala přes půl miliardy korun. Její vedení předpovídá, že trh výstavby a rekonstrukcí bytů a bytových domů letos čeká postupný růst. Podobný trend předpokládá také u zateplování rodinných domů. Impulsem pro růst by měly být dotační programy na zvyšování energetické účinnosti. U rodinných domů a bytových domů jde o Novou zelenou úsporám, která začne přijímat žádosti o dotace letos na jaře.

„Dalším opěrným pilířem pro růst stavebního trhu je také velmi nízká úroveň úrokových sazeb bankovních úvěrů a rostoucí spotřebitelská důvěra,“ dodává Mik.

Knauf Insulation bude modernizovat příští rok

Druhý z velkých českých výrobců stavebních izolací Knauf Insulation hodlá svůj závod v Krupce na Teplicku modernizovat příští rok. Generální opravy se dočká tavící vana a celá výrobní linka. „To je příležitost investovat do modernizace celého závodu. Investice budou zaměřeny na využití odpadního tepla, recyklaci technologického odpadu, snížení spotřeby pitné vody ve výrobních procesech,“ říká Ondřej Šrámek z Knauf Insulation.

Oba výrobci se shodují, že pro jejich další plány ohledně investic do výroby je klíčová stabilita dotačních programů, které potáhnou v dalších letech poptávku po izolačních materiálech. „Máme kontinuální výrobu a potřebujeme stabilní odbyt, nikoli výkyvy nahoru a dolů spojené s otevíráním a uzavíráním podpůrných programů. To v minulosti platilo zejména pro program Zelená úsporám, který několik let fungoval systémem start-stop,“ dodává Šrámek.

„Mám obavu, že by nějaké přílišné uvolnění podmínek čerpání mohlo vést k neplánovanému výkyvu a vychýlení celkového finančního zdroje jedním směrem,“ soudí Mik. Nicméně snižování energetické náročnosti budov je podle Mika předpokládaný trend a spolu s podpůrnými programy lze z něj vyvozovat určitou míru jistoty rozvoje trhu.

Rockwool zvýšil výrobní kapacity o polovinu