Ruský realitní trh sklouzl do volného pádu

Comcity. Kellnerova skupina PPF v ruské metropoli buduje obrovský kancelářský komplex Comcity

Comcity. Kellnerova skupina PPF v ruské metropoli buduje obrovský kancelářský komplex Comcity Zdroj: PPF

Investicím do komerčních nemovitostí typu kancelářských budov nebo obchodních center se celosvětově díky přebytkům volného kapitálu nebývale daří. Všude v Evropě proto loni rostly, s výjimkou Ruska. Tam se propadly téměř o šedesát procent na 3,5 miliardy dolarů, vyplývá z údajů poradenské společnosti JLL. Ani v nejtemnějším bodu minulé krize ruský realitní trh takový sešup nezažil.

Obrat k růstu v Rusku nenastane ani tento rok. Realitní investice mají klesnout zhruba na tři miliardy dolarů. To bude dokonce pod úrovní dna krize z roku 2009. „Padající ceny ropy a ekonomické sankce byly katalyzátorem, avšak krizi znásobil nedostatek strukturálních reforem ze strany vedení země v posledních letech,“ uvedli analytici JLL v souhrnné zprávě za rok 2014.

Ještě před rokem v únoru přitom zítřky zdaleka tak černé nebyly. Konzultanti tehdy odhadovali, že realitní investoři v Rusku za loňský rok utratí kolem sedmi miliard dolarů.

Z východní země se stáhla řada zahraničních kupců. Díky tomu se znovu dostal do popředí domácí realitní kapitál. Jestliže v roce 2013 se ruští investoři postarali o 55 procent transakcí, loni jejich podíl vzrostl na 76 procent. Letos by už podíl cizinců na investicích do komerčních realit neměl překročit pětinu celkového objemu.

Vývoj investicVývoj investic | E15

„Ačkoli tradiční západní investoři budou pravděpodobně svou expozici v Rusku omezovat, očekáváme větší zájem od asijských investorů a suverénních fondů,“ doplnili výzkumníci z moskevské kanceláře JLL. Pro investory se strategickou vizí a chutí riskovat prý totiž Rusko nabídne dobré příležitosti.

Na ruský trh se vrátila situace z krize po roce 2008, kdy představy majitelů a kupců o cenách jen těžko hledaly společnou řeč. Přesto poradci nečekají, že by banky nutily developery prodávat v takové míře jako v minulé recesi.

Zprávy z ruského realitního trhu jsou důležité i pro nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jeho skupina PPF tam v minulých letech masivně investovala právě také do nemovitostí. Zejména do výstavby obřího kancelářského komplexu Comcity v Moskvě. Stejně tak loni získala podíl v logistickém parku Trilogy na její periferii.